Geeske Holtrop - Foto: Henk Riswick BoerenlevenAchtergrond

Boerin Geeske kan ei kwijt in recreatietak

Geeske en Minne Holtrop hebben samen met hun zoon Theunis een melkveebedrijf met een verbredingstak: BoerderijRecreatie. Geeske vertelt wat dat voor haar betekent.

BoerderijRecreatie. Wat ooit begon als een minicamping met 15 plaatsen, groeide in de loop der jaren uit tot een volwaardige tweede bedrijfstak. “Dat had ik destijds nooit kunnen bedenken”, zegt Geeske Holtrop. In 2006 vond ze tijd en ruimte om een tweede tak op te starten. De kinderen werden ouder, ze bouwde haar bestuurlijke activiteiten bij het waterschap af en ze stopte als gemeenteraadslid voor het CDA.

Aan haar keuze voor verbreding lagen twee drijfveren ten grondslag. “Hoe kan ik onze koeien en grond tot meerwaarde brengen?”, vroeg ze zich af. “Daarbij vond ik het ook erg leuk om onze kinderen het ondernemen bij te brengen”, vertelt Geeske, die haar werk als gemeenteraadslid inmiddels weer heeft hervat.

Geeske (62) en Minne (63) Holtrop runnen met hun zoon Theunis (30) een melkvee- en recreatiebedrijf in Delfstrahuizen (Fr.). Ze houden 240 melkkoeien op 110 hectare. Geeske en Minne hebben vijf kinderen en tien kleinkinderen. Hun elfde kleinkind is op komst. - Foto: Henk Riswick

Geeske (62) en Minne (63) Holtrop runnen met hun zoon Theunis (30) een melkvee- en recreatiebedrijf in Delfstrahuizen (Fr.). Ze houden 240 melkkoeien op 110 hectare. Geeske en Minne hebben vijf kinderen en tien kleinkinderen. Hun elfde kleinkind is op komst. – Foto: Henk Riswick

Naast camping diverse activiteiten in recreatietak

Ze stond er destijds niet alleen voor, maar kon terugvallen op de kennis en kunde van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. “We kregen de nodige tips en ondersteuning. Daar hebben we profijt van gehad.”

Naast de minicamping startten Geeske, Minne en Theunis al snel met de eerste activiteit: boerengolf. Dat sloeg meteen aan en vormde het vertrekpunt van een succesvolle recreatietak, met verschillende activiteiten. Met name het fierljeppen (polsstokspringen) en koeknuffelen zijn populair.

BoerderijRecreatie is Geeske Holtrop op het lijf geschreven. Ze kan volledig haar ei kwijt. Ze is creatief en bedenkt graag nieuwe activiteiten. Zo ontwikkelde ze een historische Escaperoom, naar eigen ontwerp. In een 100 jaar oude stelpboerderij gaan deelnemers op zoek naar ‘De juwelen van beppe Afke’.

Ik sta open voor kritiek en vraag actief om feedback

Geeske organiseert familiefeestjes, bedrijfsuitjes en vrijgezellendagen op haar erf. Jaarlijks ontvangt ze duizenden mensen. Die komen voor een leuke dag en willen vermaakt worden. Bezoekers hebben bepaalde verwachtingen en willen waar voor hun geld. “Bedrijfsuitjes zijn voor mij het meest uitdagend”, aldus Geeske, die samen met haar medewerkers kwaliteit wil leveren. “Ik ben geen perfectionist, maar ik wil wel graag mijn zaakjes op orde hebben. Ik zeg wel eens: als je gaat voor een 9, dan blijft er zeker een 7 over. Ik vind het nog altijd ontzettend leuk. Dit werk moet je ook met passie doen.”

Met hulp van 6 medewerkers waken voor bedrijfsblindheid

Geeske is hartelijk en gastvrij, maar staat op haar strepen als de situatie daar om vraagt. Ze kan delegeren en is niet bang om zaken uit handen te geven. “Ik wil niet overal bovenop zitten. Dat zou me ook beperken in mijn vrijheid en creativiteit.”

Het personeelsbestand bestaat inmiddels uit 6 vaste (fulltime- en parttime-) medewerkers. Geeske werkt daarnaast met oproepkrachten, stagiairs en vrijwilligers. “We zijn flink gegroeid, maar gelukkig wel in geleidelijke stappen.” Ze hecht waarde aan de mening van haar personeel. “Ik sta open voor kritiek en vraag actief om feedback van mijn medewerkers. Ik waak voor bedrijfsblindheid.”

Er breekt een nieuwe fase aan. Ik merk aan mezelf dat ik dat toch wel een beetje moeilijk vind

Met haar man Minne en hun zoon Theunis zit ze op een lijn. “Dat moet ook, anders hou je het niet vol. We hebben hier altijd mensen om ons heen. Dat moet bij je passen”, aldus Geeske. BoerderijRecratie draait jaarrond door en ligt nooit helemaal stil. Het bedrijf vraagt veel energie. Geeske Holtrop is eigenlijk iedere dag wel aan het werk. “Maar het gaat niet altijd om hele dagen hoor. Soms hoef ik tijdens een piekmoment maar even bij te springen.”

Nieuwe fase breekt aan voor groeiend bedrijf

De balans tussen werk en privé moet goed zijn, zo vindt Geeske. Ze maakt gericht tijd vrij om tot rust te komen. Onlangs ging ze samen met haar man Minne 2 weken op reis naar Scandinavië. Ook vindt ze het heerlijk om met de hele familie op wintersport te gaan.

Op haar 62ste is Geeske nog lang niet van plan om te stoppen. BoerderijRecreatie groeit nog steeds en ze geniet ontzettend van haar werk. Maar, regeren is vooruitzien, zo weet ze. “Ik moet aan mezelf denken. Het is zaak om een passende constructie te bedenken, waarbij ik mezelf ontzorg. Misschien moet ik een manager aanstellen die medeverantwoordelijk wordt voor de dagelijkse leiding.” Ze kiest haar woorden zorgvuldig en spreekt ze voorzichtig uit. “Er breekt een nieuwe fase aan. Ik merk aan mezelf dat ik dat toch wel een beetje moeilijk vind.”

5 vragen

Wie zou je wel eens willen ontmoeten?

“Ik wil graag met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane koeknuffelen in het Friese landschap. Die ervaring wil ik hen meegeven. Dat is een langgekoesterde wens.”

Welke opleiding deed je?

“Ik ben opgeleid tot z-verpleegkundige. Ik heb 5 jaar lang mensen met een verstandelijke beperking verzorgd. Daar heb ik veel van geleerd. Die kennis komt nog altijd van pas.”

Wat voor kleding draag je graag?

“Ik draag graag vrolijke en kleurrijke kleding. Ik besteed tijd en aandacht aan mijn kleding. Ik straal graag positivisme uit, ook richting mijn gasten.”

Wat voor auto heb je?

“We hebben een PT Cruiser van 14 jaar oud. Daar blijven we net zo lang in rijden totdat het niet meer kan. Daarna wil ik graag een elektrische auto.”

Wat is je favoriete tv-programma?

“Ik hou van actieseries en thrillers op Netflix. Dat is voor mij echt een stukje ontspanning. Ik ben geen ‘bingewatcher’ en kijk niet direct meerdere afleveringen.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin