Premium
Boerenactiegroepen vrezen een grootschalige kaalslag op het platteland. - Foto Misset AlgemeenNieuws

Boeren vrezen ‘leegkoop platteland’

Reacties

 1. Even voor alle duidelijkheid VVD staat voor vrijheid en democratie er is in Nederland een regering gekozen met een minister die kloten heeft dat wil niet zeggen dat je het met van de Wal eens moet zijn maar dan had je anders moeten kiezen. Deze minister staat voor haar zaak en loopt er niet voor weg dat verdient respect, daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen.
  Kijk van de Wal is er voor boeren burgers en buitenlui dat kun je van de BBB niet zeggen

 2. Er schijnt wat onrust binnen de VVD te zijn. Ik zou hier maar niet te veel van verwachten. Helaas hebben wij hier in Brabant ervaring met de VVD als het om boerenbelangen gaat. De a-sociale maatregel van de stalaanpassingen van 1 januari 2024 komt direct uit de koker van de VVD. Ammoniak dat hiermee gestolen wordt, wil men gratis afgeven aan hun vrindjes van o.a. de industrie die helemaal geen vergunning hebben. Dat dit leidt tot een enorme sociale ontwrichting en kaalslag op het platteland laat de dames en heren van de VVD volledig koud.

 3. Ik zie reacties die ik voor het merendeel als ongenuanceerd wil bestempelen, hetgeen eigenlijk ook niet onlogisch is omdat het gaat om te kunnen voortbestaan dat besef moet zowel bij de boer als de burger indalen. De boer zal zich moeten voorbereiden op een drastische inkrimping van de veestapel en het verleggen van de voedselproductie naar gebieden buiten Nederland (richting Afrika) de burger zal zich moeten realiseren dat er niet voor een spotprijsje de gehele wereld kan worden overgevlogen en dat de prijzen voor voedsel drastisch omhoog moeten. Het heeft geen zin om welke politieke partij ook ergens de schuld van te geven. Wij zijn met zijn allen schuldig aan de stikstofcrises.
  Is er een stikstofcrises: Ja in grote delen van Nederland is de waterkwaliteit dermate slecht dat drinkwaterbedrijven de noodklok luiden omdat ze bijna geen water meer kunnen oppompen dat zelfs na zuivering geschikt is voor drinkwater. Ik denk dat men de handen ineen moet slaan en niet tegenover elkaar moet gaan staan. We moeten eensgezind op weg naar een economisch gezond en vooral leefbaar Nederland. Dat betekent dat niet alleen een (groot) aantal boeren moet verdwijnen maar dat er ook voor bepaalde industrie in Nederland geen plaats meer is.

  1. Je laat je veel wijs maken evenanders@ , het water is nog nooit zo zuiver geweest in Nederland , het gevolg is dat de visstand ook nog nooit zo laag is geweest omdat door de helderheid het hele water door watervogels leeg geroofd wordt. Het drinkwater is ook in perfecte staat zoals nooit tevoren. Doe zelf eens onderzoek met wat watermonsters en je zult versteld staan!
   Natuurlijk wordt het gepeupel dit doemscenario voorgeschoteld zodat men alvast kan wennen aan het idee dat ook drinkwater straks 10 euro per m3 gaat kosten. Wef heeft bepaald dat alles duurder moet worden zodat de mensheid geen keus meer heeft als afstand te moeten doen van zijn laatste geld. You own nothing…. weetje wel! Er is geen stikstofcrisis en die zal ook nooit komen.

  2. Ik zou nog geen krop sla uit Afrika willen eten. Zelfs in Duitsland wordt er nog antibiotica standaard
   gebruikt. En dan wil je niet weten wat er nog aan spuitmiddelen in Afrika wel gebruikt mag worden.
   GEEF MIJ ONS EIGEN VEILIGE VOEDSEL MAAR. Het water is al sinds de jaren 80 zoveel verbeterd dat het op plekken te helder wordt waardoor algen groei te veel wordt en daardoor de kwaliteit achter uit gaat.
   Als het platteland vol gebouwd is ,dan heb je nog meer rest warmte. Op het platteland koelt het `s avonds
   nog af. In de stad blijft al de warmte van de stenen hangen. OVER DIE WARMTE ( DIE OOK DE AARDE OPWARMT) HOOR JE NIEMAND. Nederland moet volgens Den Haag, het westland worden van Europa.
   Wat hebben wij dan een economisch en leefbaar Nederland( het staat nu al overal met auto`s vast)
   doe mij maar net even anders

  3. Beste Even anders u ziet in ieder geval dat we met zijn alle schuldig zijn . En dat de landbouw niet alleen de schuldige is . En inkrimpen van de veestapel en voedsel productie en mogelijk het verplaatsen van bepaalde industrie lijkt mij vrij onlogisch bij groeiende bevolking zal er toch zekerheid van voldoende veilig voedsel moeten zijn . En betwijfel of de richting waar u naar wijst wel de goede is wat veiligheid en voldoende betreft . Verder spelen werkgelegenheid ook een belangrijke rol . De landbouw schept veel werkgelegenheid vooral in de aanverwante sectoren . En water kwaliteit voor drinkwater is meestal probleem wat al in buitenland door lozingen kan zijn ontstaan . We gaan in Nederland dezelfde fout maken als we in verleden met bepaalde maak industrie gedaan hebben . Land uit goedkoop laten maken en van ver aanvoeren . Transport vervuilt ook en in de goedkope productie landen nemen ze het niet zo nauw met milieu ,dier en mensen rechten . Nu gaan we met de landbouw hetzelfde doen . De gevolgen van corona wat betreft aanvoer van onderdelen en grondstoffen zijn al twee jaar een drama . Het is de vraag willen we met ons voedsel ook die kant op van goedkoop met risico minder veilig en niet altijd zeker beschikbaar als er on voorspelbare zaken gebeuren . De problemen oplossen door innovatie is in mijn ogen de oplossing voor uw economisch gezond leefbaar Nederland . De mogelijkheden zijn er en de handen in elkaar slaan is blijkbaar moeilijk .

  4. Aan kippen jij bent geen kip maar een struisvogel ik denk dat ik voldoende opgeleid ben en ingevoerd in deze problematiek om achter mijn standpunt te blijven staan, maar er waren ooit mensen die ontkenden dat de wereld rond was. Dus als je bij die categorie wilt horen is dat je goed recht. net zoals het mijn recht is mijn kleinkinderen te behoeden oor een aanstaande catastrofe

  5. Hendrix volgens mij is het niet of we moeten veranderen maar het moeten veranderen iedereen die me kent weet dat ik de landbouw een warm hart toedraag maar blijven geloven in innovaties die niet van de grond komen daar praten we al jaren over dus dat van de Wal nu met een kanon gaat schieten vind ik niet vreemd, ik blijf bij mijn standpunt dat de agrarische sector te weinig wil bewegen en bereid is tot een reorganisatie

  6. Helaas weet je met je reacties je opgeleidheid goed te verbergen met dergelijke prietpraat, even anders@.
   Hier ga ik geen inhoudelijk oordeel over geven.

  7. Beste Even anders In verleden is er nog geld verdient en hebben boeren massaal hun bedrijven aangepast aan Arbo eisen , milieu ,dierwelzijn , gezondheid en bio veiligheid enz. Dus bereidheid is er wel . Maar heeft te maken met investeren in dingen die zolang deze niet gegarandeerd goed gekeurd worden voor de lagere termijn . De boer hier niet warm voor loopt of er moeten bakken met geld verdiend worden . Reorganiseren is een mooie term om in mijn ogen te kunnen saneren . Best mogelijk dat er boeren zijn die gesaneerd of uitgekocht willen worden . Maar ik zie nu rond om mij dat de melkvee sector zichzelf al aan het saneren is . Maar wat we dan eigenlijk niet willen gaat gebeuren de grotere bedrijven worden groter en de kleinere stoppen zodat er in menig dorp al bijna geen melkveebedrijven zitten . Varkens bedrijven zijn er in veel gebieden wat meer . Maar door opkoopregelingen en verkoop rechten neemt dit ook al sneller af . Met als gevolg grote en minder bedrijven . Willen we dat ? . Maar hoe je het went of keert met minder dieren zijn de boeren beter af als ze beschermd worden tegen import uit landen waar regels op gebied dierwelzijn , medicijn gebruikt , stikstof verhaal , eerlijke arbeid beloning , heffingen , belastingen enz. anders zijn of niet toegepast worden . Dan boer eerlijke prijs voor zijn product zodat inkomen verworven kan worden . Maar zolang deze bescherming er niet is begrijp ik het standpunt van de boeren helemaal ,

 4. de overheid is al bijna failliet zeker nu de rente gaat stijgen…het zal zo’n vaart niet lopen…vreemd dat de CU zo stil is…ze zitten op de lijn van d66 helaas

  1. bea enz. De overheid gaat niet failliet . Als zij geld te kort komt haalt zij dit weg bij de burgers . Dus als alles net zoals nu duurder wordt gaat de belasting ook omhoog . Dus wie belasting betaald betaald hier aan mee . Want zaken die nu dreigen gaan te gebeuren is eigenlijk een berg kapitaal vernietigen waar niets voor terug komt en effect nog bewezen moet worden . De opgekochte boer mag afrekenen met de belasting en de bank en er is geen bedrijf meer wat elk jaar voor omzet en werkgelegenheid zorgt . Het deel van geld wat de overheid niet terug krijgt via de belasting is in mijn ogen geld wat gebruikt is om kapitaal te vernietigen .

 5. een beetje lomp om niet mee te willen werken aan de leefbaarheid van onze planeet aarde in de toekomst.
  het is nogal lomp om niet in te willen zien, dat de veroorzakers van 60% van de stikstofuitstoot (en dan nog los van alle andere ellende) echt niet kunnen houden wat ze nu hebben.
  vvd moet eens inzien, dat boeren nooit aan veranderingen willen meedoen, tenzij hun inkomsten op korte termijn er significant mee zouden stijgen.
  gelukkig is er Europa die Nederland tot de orde roept.
  derogatie moeten ze sowiezo niet meer verlenen, daarmee zijn ze in brussel ondertussen lang genoeg aan het lijntje gehouden.
  onwaardig om willens en wetens door te willen gaan met de boel te verkloten voor de volgende generaties

  1. Boeren zouden volgens bovenstaande schrijver niet wensen mede te werken aan het leefbaar houden van de wereld. ik neem aan dat schrijver rustig alle gemakken van deze wereld omarmt en zich elke dag tegoed doet aan het (veel) te goedkope voedselaanbod. Dankzij de Nederlandse boeren en het uitbuiten van boeren elders op de wereld. Schrijver geeft de boeren de schuld van de overbevolking van ons land en daarmee gepaard gaande vervuiling. Jammer dat alle Aardbol spaarders nagenoeg nooit de hand in eigen boezem steken en anderen aanwijzen als slechterikken komen we nooit verder via democratie. Zij wensne dit probleem dan ook op te lossen via geboden en verboden en elimineren van de in hun ogen vervuilende producenten. Zelf treffen ze geen blaam zelfs de transport vervuiling naar hun huis is de schuld van de producent.

  2. Ja boc en verder nog wat . U en ik en iedereen stoot stikstof uit . Voedsel produceren voor weinig geld zodat iedereen betaalbaar voedsel heeft . En boeren zijn zich bewust van de toekomst van onze planeet . En zien ook in dat er wat moet gebeuren . Boeren willen best investeren in stikstof beperkende maatregelen . Dit is in verleden al gebeurd en door innovatie zijn er nog veel dingen mogelijk . Deze dingen moeten goed gekeurd worden door een overheid . Die meestal traag werkt . En prijzen die boeren voor hun product beuren zullen omhoog moeten om het te kunnen aanschaffen . Wat er nu speelt supermarkten stellen een hoop eisen en willen niets extra betalen maar rekenen als ze kunnen wel extra prijzen als bij hun in de winkel staat . Deze trend begint nu wat minder te worden . De overheid wil stikstof van de boeren afnemen en deze elders inzetten . Dus er komt niet minder uitstoot maar ergens anders . De boer zijn inkomen moet dan plaats maken voor een ander zijn inkomen en effect van minder uitstoot is nul . Maar zie wat er gebeurd op Schiphol . Wat is de uitstoot daar . Hoeven zij niet in te leveren vervuilen zij niet en helpen ze niet de wereld naar de klote . Ja zulke schreeuwers als u weten het wel en als uw zin krijgt betaald u met een lach op uw gezicht flink hogere voedsel prijzen . En dan moet de kerosine prijs ook naar de 2,30 euro want gesubsidieerd de wereld rond vliegen is ook de wereld naar de klote helpen . Verbeter de wereld en begin bij je zelf ,

  3. 60% ? ik denk dat 30% eerder komt. bij boeren zijn alle vergunningen in beeld, en word ook nog vaak met oude getallen geteld, bij alle ander sectoren word de helft vergeten. tel daar bij ook nog op dat we het grootste gedeelte land in bezit hebben waar die stickstof dan weer neerkomt. , maar ja, lings wil de waarheid niet zien, en heeft maar een doel, nederland naar de klote helpen. maar er is hoop. mischien komen er snel nieuwe verkiezingen, en dan is bezemstele kaag uit gerangeerd, en komt midden samen met rechts aan de macht

Beheer
WP Admin