AlgemeenAchtergrond

Boeren: maai van binnen naar buiten!

‘Maai van binnen naar buiten’; zo luid het advies van Josef Schröer die spreekt namens een regionale Duitse jagersbond. Volgens hem sterven in Duitsland jaarlijks miljoenen dieren de zogenoemde ‘maaidood’.

De oorzaak is de maaimethode die traditioneel vanaf de buitenkant naar het midden is. Juist in de buitenrondes (langs afrasteringen en sloten) zit het meeste wild, dat nu naar het midden wordt verjaagd door de brede en snelle machines. Eenmaal in het midden wacht deze dieren een pijnlijke dood. Het betreft voornamelijk hazen, konijnen, jonge herten en reeën. Volgens Schröer bewijzen meerdere experimenten dat bij maaien van binnen naar buiten 70 tot 80 procent van het wild uit het perceel wordt verjaagd en aan de ‘maaidood’ ontkomt.

Samenwerking

Jager Schröer werkt aan een landelijke campagne om boeren en loonwerkers bewust te maken van deze nieuwe maaimethode. Opmerkelijk is dat hij deze uitspraken doet op een persbijeenkomst van machinefabrikant Krone. Volgens Krone is het een kwestie van (weinig) tijd tot de politiek machinefabrikanten zal dwingen om met oplossingen te komen om de dierensterfte bij bewerkingen te voorkomen.

Sterker nog, wildbeschermers en jagersbonden zoeken nu al de samenwerking met fabrikanten op om samen stappen te zetten. Eén van de eerste resultaten is een herhalend symbool in de boordcomputers van de grote zelfrijdende Krone Big M maaiers om chauffeurs eraan te herinneren om telkens van binnen naar buiten te maaien.

Eerder al was fabrikant Claas betrokken bij een project om systemen te ontwikkelen die wild kunnen signaleren en verjagen door een complex samenspel van sensoren, scanners en geluiden. Dit kostbare project heeft nog niet opgeleverd wat werd gehoopt.

Gps kan uitkomst bieden

Tot die tijd blijft daarom het advies om van binnen naar buiten te maaien. Van alle experimenten die gedaan zijn, heeft dit veruit het grootste effect. Iedereen kan er (per direct) mee beginnen en het gaat niet of nauwelijks ten koste van de maaicapaciteit, volgens jager Schröer. Iemand die een beetje recht kan rijden kan zo in het midden beginnen. Wellicht dat gps-stuurhulpen hier de komende jaren een forse bijdrage aan gaan leveren.

Beheer
WP Admin