VarkensOpinie

Boerderij.nl – Woordspelletjes en export

En nu valt officieel het B-woord. BLOKKADE van bedrijven wegens dioxine. Niet drie, zoals het zich vrijdag liet aanzien, maar alle 275 varkens- en pluimveebedrijven die voer betrekken van Bouman in Andel.

En dat terwijl de VWA en de sector het B-woord zo lang van zich konden houden. Want blokkade is de nachtmerrie van de exportslachterijen. Die weten: wordt het B-woord ingezet dan sluiten de grenzen van exportlanden. Daarom gebruikte de sector de term vrijwillige leveringsstop, alhoewel het weinig vrijwillig is als slachterijen en exporteurs de varkens gewoonweg weigeren af te nemen. Varkensvet werd ook al voedervet, om de link met varkens en kannibalisme (denk aan BSE!) zo klein mogelijk te houden.

Al die mooie termen konden echter niet voorkomen dat de Koreanen vrijdagmiddag de grens sloten voor Nederlands en Belgisch vlees. De reden is te knullig om waar te zijn: er waren geen in het Engels opgestelde documenten die toelichten wat er werkelijk gaande is, dat de sector een voorzorgsmaatregel neemt. Er zal nu al wel een hoge ambtenaar vanuit Den Haag op weg zijn naar Seoel om de zaak recht te trekken. Hij mag van mij ook maandagochtend vertrekken. Maar actie is geboden, de belangen zijn gewoonweg te groot. Een olievlekwerking moet voorkomen worden.

Als de Koreanen de grens dichtgooien volgt normaalgesproken binnen een uur ook een fax uit Moskou. Dit keer niet, we hebben ook wel eens mazzel. Het is een toevalstreffer, maar maandag bezoekt een hoge Russische delegatie Vion. Die valt met de neus in de boter. De Russen zien crisismanagement in de praktijk. Dat wekt vertrouwen. Misschien dat het de Koreanen aan het denken zet.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin