AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Volledige medewerking

15 jaar aardappelpoolonderzoek; de aardappelwereld is opener geworden.

In 1994 startte Boerderij met het aardappelpoolprijsonderzoek. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het merendeel van de tien handelshuizen weigerden medewerking. Een van de redenen die ze aanvoerden was dat de poolvergelijking ten onrechte onrust onder boeren veroorzaakt.

Aan de hand van informatie van telers berekende Boerderij zelf wat de gestandaardiseerde partij van 350 ton Bintjes in de verschillende pools zou hebben opgebracht. Acht handelshuizen corrigeerden uiteindelijk waar nodig onze berekening: ACM in Wehe Den Hoorn, Eriva in Swifterbant, Korteweg in Swifterbant, Koval in Ittervoort, McCain Potatoes in Lewedorp, C. Meijer in Kruiningen, Nedato in Oud-Beijerland en B. Schaap in Biddinghuizen. Agrico Potatoes in Emmeloord en de Aardappelafzetorganisatie voor Zuidwest-Nederland (de Aardappel BV) in Zierikzee voelden er ook in tweede instantie niet voor mee te werken aan de vergelijking van de Bintje-pools 1993-’94.

15 jaar later is er veel veranderd in de aardappelwereld. Enkele handelshuizen zijn opgeslokt door derden, waaronder Korteweg, of zijn volledig in rook opgegaan, zoals Koval. Ook zijn enkele aardappelbedrijven gestopt met het aanbieden van pools, waaronder McCain en Meijer.

Maar gelukkig is er nog voldoende keuze voor de aardappelteler, want er zijn ook nieuwe poolaanbieders bijgekomen: APF Holland en Van der Linde. Uiteindelijk resteren in de poolvergelijking van 2007-’08 acht pools.

De aardappelsector is anno 2008 opener en meer volwassen geworden. De meeste bedrijven bieden volledige medewerking aan het poolprijzenonderzoek. Zij weten inmiddels dat het poolprijzenonderzoek zorgvuldig wordt uitgevoerd, maar beseffen ook dat akkerbouwers nuchter genoeg zijn om informatie die hen aangaat op juiste waarde te schatten. En er zo mogelijk hun voordeel mee te doen.

Beheer
WP Admin