AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Spitten of ploegen?

Er komen steeds meer argumenten om de ploeg in te ruilen voor een spitmachine.

Afgelopen groeiseizoen voerden PPO en DLV een eenvoudige vergelijking uit van diverse hoofdgrondbewerkingen. Dat is uitgebreid in deze Boerderij te lezen. Op een perceel polderklei werden spitmachine en ploeg naast elkaar gezet. Naast ploegen op 25 tot 30 cm diepte is een gedeelte op 15 cm geploegd. De spitmachine ging respectievelijk 30, 60 en 90 cm diep de grond in. Vervolgens werd alles ingezaaid met brouwgerst. De onderzoekers volgden gedurende het groeiseizoen in het bijzonder de wortelgroei. Want een gezond wortelstelsel legt de basis voor een topopbrengst.

Op het oog leek het een gelopen race; de gewassen op de gespitte delen stonden er doorgaans veel mooier bij. Het graan wortelde duidelijk intensiever en dieper in de gespitte klei in vergelijking met de geploegde bouwvoor. Maar uiteindelijk dorste de combine nagenoeg evenveel gerst van het geploegde deel als van de gespitte bodem.

Dat in deze eenjarige proef de gewassen op de gespitte grond geen significant hogere opbrengsten noteerden, is nog geen reden om de spitmachine af te koppelen. Kennelijk waren weersomstandigheden en ziektedruk zo gunstig, dat gerst zelfs op een slecht doorwortelbare ploegzool nog ruim 8 ton opbracht.

Feit blijft dat na de spitmachine de gewassen een gezonder en dieper wortelstelsel vormen dan in een ploegvoor. Dat zal zich bij gewassen met een gevoelig wortelstelsel in droge jaren zeker terugbetalen.

Maar spitten kent nog meer voordelen. Geen eindvoren meer en geen versmering door wielslip in de bouwvoor. In één werkgang spitten en tarwe zaaien is ook circa 20 procent goedkoper dan de traditionele twee werkgangen: eerst ploegen, dan kopeggen en zaaien. De enige beperking van spitten is de capaciteit. Daardoor past dit werktuig juist goed op de intensieve en kleinschalige akkerbouwbedrijven in Nederland, die het maximale uit de bodem moeten persen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin