AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Oneven aardappeloogst

De tweerijige aardappelrooier kan op den duur niet meer concurreren met drierijige.

In 1995 nam fabrikant Grimme het prototype van de vierrijige getrokken aardappelrooier in serieproductie. Vierrijig rooien is goedkoper, zo was tien jaar geleden al duidelijk. Door vierrijig te rooien is met wat goede wil een halve cent per kilo aardappelen op de rooikosten te besparen, bleek uit grondige berekeningen in 1996.

Een getrokken vierrijer is duurder dan een tweerijer, maar niet twee keer zo duur. Een vierrijer vraagt meer vermogen van de trekker ervoor, maar niet twee keer zo veel als een tweerijer. Vierrijig rooien vraagt meer transport- en inschuurcapaciteit én meer mensen dan tweerijig rooien, maar ook weer niet twee keer zo veel. Bij de oogst van consumptie- en zetmeelaardappelen leek tweerijig rooien dan ook een aflopende zaak.

Echter, ruim tien jaar later rooit het gros van de akkerbouwers nog met een tweerijige getrokken rooier. Kennelijk is de stap van een tweerijige naar vierrijige machine voor veel telers te groot. Niet alleen financieel, maar ook praktisch. Niemand zegt het hardop, maar een vierrijige getrokken rooimachine is breder dan de toegestane 3 meter voor transport over de weg.

Wellicht is het prototype van de drierijige getrokken Grimme-rooier die akkerbouwer Smits in Nagele (zie reportage op pagina 48) dit seizoen in gebruik nam, voor veel akkerbouwers een acceptabele stap. Want veel bedrijven die nu nog met tweerijers rooien – vaak eind vorige eeuw aangeschaft – moeten vroeg of laat een keuze maken. Zelf een nieuwe tweerijige getrokken rooier aanschaffen is uit oogpunt van efficiëntie mogelijk geen investering die weer tien jaar meekan. Waar nu twee tweerijers dicht bij elkaar werken, is samen een grotere rooier met meer capaciteit kopen duurzamer. Het maakt niet uit of het met een drie- of vierrijige machine is, zolang het rooien maar efficiënter gaat. Want het zal de tweerijige getrokken rooimachine op den duur net zo vergaan als de eenrijige: exit.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin