AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie leasetrekker is stoer

Op leasen rust een taboe. Onterecht, het getuigt juist van ondernemerschap.

‘Ik lease een trekker”, bekent een akkerbouwer met schroom aan de telefoon. Hij wil er absoluut niet mee te koop lopen. Zo haken nog een aantal kandidaten af om hun ervaringen met het leasen van trekkers en werktuigen te delen met collega’s. Uiteindelijk was er een zo dapper om zijn verhaal te doen in deze Boerderij.

Anno 2008 is het de gewoonste zaak van de wereld om in een leaseauto van de zaak te rijden, maar op het leasen van een trekker of werktuig rust in de landbouw nog steeds een taboe. In Nederland wel te verstaan, want in Groot-Brittannië is het leasen van trekkers al sinds jaar en dag ingeburgerd.

Gelukkig zijn er steeds meer akkerbouwers, vooral de jongere ondernemers, die het gebruik van een trekker of werktuig belangrijker vinden dan het eigendom ervan. Zo’n zakelijke houding is de komende decennia een must om als akkerbouwer te kunnen overleven.
Trekkers en werktuigen worden steeds geavanceerder, groter en kostbaarder. Met de aanschaf van een nieuwe, flinke trekker is al gauw meer dan €100.000 gemoeid. Dat betekent direct een forse aanslag op het kapitaal van de onderneming. Geld dat voor andere, broodnodige zaken ingezet kan en moet worden voor de continuïteit van het bedrijf. Met een leasecontructie kan het aanschafbedrag van de trekker beschikbaar blijven voor bijvoorbeeld schaalvergroting.

De meest gebruikte vorm is financial lease, kopen op afbetaling. De oude trekker wordt ingeruild. Hoeveel er dan netto bij moet voor de nieuwe trekker, is onder te brengen bij een leasemaatschappij. Zo’n leasecontract afsluiten gaat doorgaans makkelijk en snel, vooral als de fabrikant het leasen gebruikt als verkoopstunt. Daarom heeft leasen ook een keerzijde; het lokt uit om een trekker in te ruilen terwijl deze nog niet aan vervanging toe is, en er is eigenlijk ook geen geld om de machine in een keer te betalen. Dan moet de akkerbouwer wel zo stoer zijn om nee te zeggen.

Beheer
WP Admin