RundveeAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Geen arrogante grootmacht

Spannend: staat de EU Friesland Campina toe? Nog spannender: versnippering dreigt.

Het worden spannende maanden voor Campina en Royal Friesland Foods. Eurocommissaris Kroes maakte medio juli bekend de aangekondigde fusie tussen beide grootmachten diepgaand te onderzoeken. Omdat er wel een erg grote marktmacht dreigt te ontstaan.

Nu worden de zuivelcoöperaties uit onverwachte hoek geholpen. Allerlei kleine zuivelverwerkers kruipen uit hun schulp. Globe Milk van René van der Vleuten en René van Bakel bouwt een nieuwe fabriek in Boxmeer die jaarlijks 150 miljoen liter melk kan verwerken. Katshaar Zuivel in Coevorden wil groeien naar jaarlijks 120 miljoen liter melk. En Vecozuivel verhuist van Leusden naar Zeewolde om daar jaarlijks 80 miljoen kilo melk te gaan verwerken. Totaal 350 miljoen liter melk. Dat is iets meer dan 3 (!) procent van de 11 miljard kilo melk die jaarlijks in Nederland wordt verwerkt.

Het gaat dan ook veel meer om het signaal dat hiermee wordt afgegeven. De kleine spelers worden namelijk omarmd door de supermarkten. Die zien een grootmacht als Friesland Campina helemaal niet zitten en zijn dolblij met de nieuwkomers. Wat Friesland Campina, áls de fusie wordt goedgekeurd door Kroes c.s., vooral niet moet doen is net doen alsof supermarkten niet om hen heen kunnen. Arla Foods heeft in Zweden en Denemarken jaren zo’n houding gehad. En wat gebeurt er: Zweedse supermarkten kopen yoghurt bij Katshaar in Coevorden. Hoezo valt dagverse zuivel niet uit het buitenland in te voeren?

Maar nóg spannender is het gevaar van verdere versnippering. Dat na Globe Milk, Katshaar Zuivel en Vecozuivel nog meer initiatieven ontstaan. Waardoor supermarkten nog meer ruimte krijgen om binnen Nederland fabrieken tegen elkaar uit te spelen. Daar is melkveehoudend Nederland natuurlijk absoluut niet bij gebaat. En dat is maar op een manier te voorkomen: geen arrogant Friesland Campina en een melkprijs die bovengemiddeld is.

Beheer
WP Admin