VarkensAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie En nou weer zo’n test…

Nederlander moet Duitser de allerbeste big scherp geprijsd blijven aanbieden.

De Nederlandse biggenexporteurs kunnen de borst nat maken. Zij hebben de komende weken wat uit te leggen aan hun Duitse klanten. Meer dan ooit zullen ze moeten vertellen waarom een keuze voor een Nederlandse big beter is dan die voor een Deense.

Dat zal niet eenvoudig zijn. Een vergelijking van Duitse, Deense en Nederlandse varkens door de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen pakt namelijk beroerd uit voor de Nederlandse big. Of, meer concreet, voor de in Nederland massaal gebruikte Topigs 20-zeug. Van in totaal zeven geteste zeugen scoort de Topigs 20 veruit het slechtst op economisch rendement voor vermeerderaar en mester. De zeug van het Deense Danzucht daartegenover komt als winnaar uit de bus.

Met Piétrain als eindbeer levert deze zeug voor Duitsland het betere vleesvarken; meer rendement dan de zes andere zeugen in de test.
Het testresultaat is een opsteker voor de Deense varkenssector en een domper voor de Nederlandse. De twee landen zijn in een felle strijd verwikkeld over wie nou gaat voorzien in de extra Duitse vraag naar vleesbiggen. Er staat veel op het spel, het gaat om miljoenen biggen per jaar. Ook al betreft de vergelijking nou niet precies de big die vanuit Nederland en Denemarken in Duitsland wordt aangeboden, de toon is gezet.

Laatst op een symposium van Rabobank stonden deskundigen in de rij om te vertellen dat de Deense biggen misschien goed zijn, maar de Nederlandse zeker net zo goed. De goede Deense naam zou vooral het resultaat zijn van een goede imagocampagne, goede marketing. En nou krijgen die Denen er zo’n testuitslag nog bij cadeau. Het is om moedeloos van te worden.

Een algemene Nederlandse reactie op de kwestie heeft weinig zin. Laat de exporteurs opmerkingen van klanten in ieder geval serieus nemen. Daarnaast moeten ze vooral de allerbeste big met een goed verhaal en tegen de scherpst mogelijke prijs blijven aanbieden.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.