AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Dorsen in september

Het broeikaseffect biedt kansen, zoals twee keer graan oogsten in een jaar.

Vorige week zag ik op het Duitse journaal een combine aan het werk. Mijn eerste gedachte was dat het nieuwsitem over de sterk gedaalde graanprijzen ging, begeleid met archiefbeelden van de afgelopen oogst. Maar het bleek een Duitse akkerbouwer die half december voor de tweede keer dit jaar van hetzelfde perceel zomergerst oogstte.

Dat was in het warme zuiden van Duitsland zeker? Nee, de decembergerst werd geoogst in Calden, een stadje midden in Duitsland, ongeveer op dezelfde breedtegraad als Eindhoven. Geen ver-van-mijn-bedshow dus. Terwijl de kapitale dorsmachines hier werkeloos in de winterstalling stonden, haalde een paar honderd kilometer oostwaarts de combine van Rudiger Stolle een tweede graanoogst binnen. Daarmee pakte de ondernemende Duitser meteen zijn eerste winst; efficiënter gebruik van zijn werktuigenpark.

Zowel de nadelen als de voordelen van het broeikaseffect lijken nu sneller werkelijkheid te worden dan gedacht. Het siert de Duitse akkerbouwer dat hij meteen kansen ziet in de klimaatsveranderingen. Hij nam de proef op de som en zaaide eind juni in de verse graanstoppel opnieuw zomergerst in. Maar het heeft hem 120 dagen later uiteindelijk financieel nog geen winst opgeleverd, zo erkent hij. Door het slechte weer in het najaar zijn veel aren afgebroken. In de graantank van de combine stroomde zodoende uiteindelijk nog circa 4 ton gerst van een hectare, dat geschikt is als veevoer.

Echter, met de opgedane ervaringen gaat de Duitser het volgend jaar opnieuw proberen. Door bijvoorbeeld de rassenkeuze en zaaihoeveelheid beter af te stemmen op de late oogst hoopt hij dat de twee gerstoogsten hem uiteindelijk meer euro’s in het laatje zullen brengen dan een tarweoogst.

Wellicht zijn over tien jaar twee graanoogsten in een jaar heel gewoon. Ik kan uiteindelijk maar één nadeel bedenken; lagere graanprijzen.

Beheer
WP Admin