AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Vakvisie Alweer geen nieuwe trekker

Bij investeringen in mechanisatie gaat het werktuig voor de trekker.

Een fabrikant van aanaarders en schoffeltuig vertelde mij vorige week dat een akkerbouwer een bestelling voor een nieuwe aanaarder had afgemeld. De man had een nieuwe trekker gekocht, en daarmee was er geen geld meer voor een aanaarder van pakweg €11.000. Geen op zichzelf staand geval, vrees ik.

De gemiddelde akkerbouwer sluit het lopende boekjaar waarschijnlijk met minder winst af dan vorig seizoen. Als hij al winst maakt, want de prijzen van de moneymakers aardappelen en uien zijn niet echt om over naar huis te schrijven.

Het zit er dus dik in dat akkerbouwers hun investeringsplannen moeten bijstellen. Dan moeten er soms pijnlijke keuzes worden gemaakt. Ruilen we de aardappelpootmachine in, of wordt het alweer geen nieuwe trekker?

Het gevoel zal in eerste instantie gaan voor een nieuwe, nog luxere trekker. Want laten we eerlijk zijn, het genot van een naar verse lak ruikende trekker is vele malen groter dan dat van een nieuwe zaaimachine. En een trekker is, veel meer dan een werktuig, een statussymbool.

Goed beschouwd maakt het weinig verschil of het rooien, poten of zaaien wordt uitgevoerd met een nieuwe trekker of eentje van 10 jaar oud. Zolang de trekker technisch maar redelijk in orde is.

Een versleten pootmachine die niet meer keurig op gelijke afstand en diepte het pootgoed in de ruggen legt, maakt wel uit. Hiervan zal de teler meteen de consequenties zien bij de opkomst van het gewas.

Hetzelfde geldt voor een zaaimachine of niet meer optimaal functionerende kunstmeststrooier dan wel veldspuit. De verspilling van kostbare kunstmest en bestrijdingsmiddelen treft de akkerbouwer rechtstreeks in zijn portemonnee.
Misschien kunt u uw gevoel beter uitschakelen als u de mechanisatieshow in Den Bosch gaat bezoeken. Want de verleiding van de glimmende trekker is groot.

Beheer
WP Admin