AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Schaars Agria-pootgoed dit seizoen machtsmiddel

De fritesindustrie kan dit seizoen pootgoed als machtsmiddel gebruiken. Deze week op de aardappeldag in Lelystad bleek namelijk dat pootgoed voor monopolierassen erg schaars is.

Dirk van de Water, verkoopleider van Agrico, heeft letterlijk gezegd dat Agria-pootgoed eerst naar de vaste afnemers gaat. Lees dit als ‘de fritesindustrie’. Omdat pootgoed zo schaars is, blijft er voor vrije telers niets over.

Volgens mij kan je hier maar één conclusie uit trekken. Als telers Agria’s willen telen, moeten ze een contract tekenen. (Of natuurlijk voor Agrico gaan telen.) Agria’s vrij kan dus niet. Oftewel, Agria-telers hebben maar één keus. Het is Agria’s op contract, of geen Agria’s.

Ander ras of ander gewas kan natuurlijk ook
Dit betekent nogal wat. De fritesindustrie heeft hier wel een groot machtsmiddel mee in handen. Als teler is het belangrijk om te bedenken dat de Agria-teelt niet heilig is. Bereken eerlijk hoeveel een hectare Agria’s op contract opbrengt en wat die u kost. Zolang het telen rendabel is, is het niet zo erg dat de industrie dit machtsmiddel gebruikt. Als teler houd je er geld aan over. Anders kan je altijd nog Bintjes telen. Of misschien is een paar hectare zomergerst nog wel een beter idee.

Beheer
WP Admin