PluimveeAchtergrond

Boerderij.nl – Proef inlands biovoer

ASG beproeft regionale grondstoffen voor biovoer.

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR gaat in Lelystad onderzoeken welke regionaal geteelde (nieuwe) grondstoffen geschikt zijn voor verwerking in 100 procent biologisch voer voor leghennen.

In biologische legstal van Het Spelderholt

Medio november 2007 zijn voor de proef Voer zonder exotische grondstoffen leghennen opgezet in de nieuw ingerichte biologische legstal van Het Spelderholt in Lelystad. In deze biostal zitten nu 60 kleine scharrelunits van 1 bij 1,5 meter, voor elk 10 hennen, verdeeld over twee afdelingen. De units zijn (voor ander onderzoek) gemakkelijk te vergroten voor groepjes van 20 of meer hennen.

In opdracht van LNV

De proef Voer zonder exotische grondstoffen wordt door ASG uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en aangestuurd door de Productwerkgroep Pluimveevlees & Eieren van Bioconnect. ASG werkt in de proef nauw samen met Reudink Biologische Voeders in Boxmeer (onderdeel van Nutreco).

Zeven grondstoffen, elf proefvoeders

In de proef Voer zonder exotische grondstoffen worden exotische grondstoffen als soja en sesam vervangen door grondstoffen van Europese herkomst, zo mogelijk uit Nederland, bijvoorbeeld kool-/raapzaadschilfers. Andere grondstoffen die getest worden zijn gerst, rogge, triticale, lupine, veldbonen en erwten. Totaal zeven grondstoffen in elf proefvoeders.

Welke grondstoffen geschikt?

Omdat nog niet eerder onderzoek is gedaan naar biologische voeders van ‘inlandse’ grondstoffen, willen ASG en Reudink in de proef Voer zonder exotische grondstoffen onderzoeken welke regionale (nieuwe) grondstoffen geschikt zijn om in 100% biologisch voer te gebruiken. De kool-/raapzaadschilfers worden in oplopende percentages toegevoegd om te zien hoeveel hiervan kan worden verwerkt zonder dat de productie of smaak van de eieren hiervan invloed ondervindt.

Lohmann Brown en Silver Nick

Omdat niet alle merken leghennen op dezelfde manier reageren, zijn twee merken hennen opgezet: Lohmann Brown en Silver Nick.

In 2012 verplichting 100% biovoer

Met het onderzoek Voer zonder exotische grondstoffen wordt vooruitgelopen op de verplichting in 2012 dat voeders voor alle biologisch gehouden dieren voor 100 procent uit biologisch geteelde grondstoffen moeten worden samengesteld.

Beheer
WP Admin