MechanisatieOpinie

Boerderij.nl – Prijzenoorlog DGPS-navigatiesystemen

De Centerline 220 DGPS-stuurhulp kost €1.750. Dat is ongeveer de helft van wat de goedkoopste concurrenten vragen. Hiermee ontketent fabrikant Spraying Systems een prijzenoorlog.

Sinds begin dit jaar adverteert Spraying Systems met een navigatiehulp voor nog geen €1.750. Tot voor kort kostten de goedkoopste navigatiesystemen circa €3.500. Ik vroeg mij meteen af of goedkoop duurkoop is en maakte een proefrit bij een veehouder in Friesland.

Gedurende de testrit raakte ik steeds meer gecharmeerd van de navigatiehulp. De Centerline 220 doet wat je van hem verwacht; de chauffeur helpen parallel te rijden aan vorige sporen. Hij is puur en alleen gemaakt voor het navigeren, en doet dit zonder omwegen. De bediening is eenvoudig en ook zijn nauwkeurigheid is dik in orde. Dat is niet zo verwonderlijk. Net als vele concurrenten maakt de Centerline 220 gebruik van het Egnos DGPS signaal en heeft slimme software die zelf afwijkingen in de satellietsignalen corrigeert (e-diff techniek).

Dat de Centerline 220 nauwkeurig de weg wijst, is recent ook gemeten in een Duitse test. De fabrikant belooft een nauwkeurigheid van plus/min 30 centimeter, maar uit metingen blijkt dat een afwijking van gemiddeld 4 centimeter mogelijk is. En zoals bij alle stuurhulpen, het resultaat hangt ook af van de stuurmanskunsten van de chauffeur, ofwel hoe hij reageert op de navigatiecommando’s. Dat had ik al geleerd tijdens een test vorig jaar met zes merken stuurhulpen. Ook wat dit betreft stelt de Centerline 220 niet teleur; het systeem geeft op verschillende wijzen (lampjes, display) gedoseerd de stuurcommando’s weer.

Waar zit dan het addertje onder het gras? Wel, wat het apparaatje zelf betreft valt er nauwelijks iets op aan te merken, of het moeten de onverlichte knoppen zijn. Die maken de bediening in het donker er niet gemakkelijker op. En, zoals gezegd, de Centerline 220 kan alleen navigeren; opslaan en uitwisselen van perceelsgegevens kan het niet. Maar het gros van de gebruikers zit hier ook nog niet op te wachten. Die willen gewoon af van het uitmeten van sporen voor het strooien en spuiten, minder fouten maken (per ongeluk op het verkeerde vlaggetje rijden), of makkelijker en efficiënter werken met brede werktuigen.

Nee, de prijsinflatie was puur een kwestie van tijd. In de afgelopen 5 jaar is het aantal aanbieders met stuurhulpen fors toegenomen. De techniek, vooral software, raakt uitontwikkeld, waardoor de productiekosten sterk afnemen. Spraying Systems zet nu met de Centerliner 220 de toon voor een nieuwe prijzenronde. Over 5 jaar is de prijs wellicht opnieuw gehalveerd.

Beheer
WP Admin