AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Pieken en dalen

In tijden van voorspoed en tegenslag hebben we al snel een oordeel klaar. Nog voor de afloop bekend is, rekenen we ons rijk of vrezen juist de onvermijdelijke doodsmak.

Een medicijn daartegen is: ‘leven bij de dag’, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een ander middel is: ‘stel je oordeel uit’, zo leer ik uit een mooi verhaal (uit het eerste nummer van Yoga, een bijlage van Psychologie Magazine), dat wordt toegeschreven aan de Chinese wijsgeer Lao Tse.

Legende

Een boer had een prachtig paard, dat hij nooit wilde verkopen. Op een dag was het paard verdwenen uit de stal. ”Wat een ongeluk”, riepen de buren in koor, “Wat erg, had het nou maar verkocht!” “Ach”, zei de boer, “of het erg is, weet ik niet. Ik weet alleen dat mijn paard weg is.”

Een week later kwam het paard terug en het bracht 15 wilde paarden met zich mee. “Wat een geluk”, riep de buurt nu, “Wat fijn dat je zo veel paarden hebt.” “Ik weet niet of het goed is”, antwoordde de boer. “Ik weet alleen dat ik nu 16 paarden heb.”

De zoon die de wilde paarden probeerde te temmen, werd uit het zadel geworpen en brak beide benen. “Wat ellendig!”, reageerde de buurt. “Nu is je zoon gewond en blijft hij misschien wel voor altijd kreupel.” “Oordeel toch niet zo snel”, zei de boer, “hij heeft zijn benen gebroken, of dat slecht of goed is weet niemand.”

Een week later moesten alle jongemannen in dienst. De keizer beraamde een veldslag die bij voorbaat verloren leek en alle soldaten het leven zou kosten. De boerenzoon kon vanwege zijn gebroken benen niet meevechten. De buren feliciteerden de boer: “Wat een geluk dat jij je zoon nog hebt!” Maar hij zei weer: “Niemand weet of het goed of slecht is dat mijn zoon niet mee hoeft te vechten. Niemand kent het hele verhaal. We zien alleen fragmenten. Oordeel toch niet.”

Beheer
WP Admin