AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Perikelen Avebe: boeiend én zorgelijk

Niet alleen ben ik redacteur Akkerbouw bij weekblad Boerderij, ik ben ook akkerbouwer. Samen met mijn vader run ik een bedrijf in de Achterhoek met hoofdzakelijk zetmeelaardappelen voor Avebe, wat TBM-pootgoed en suikerbieten.

Zowel teler als journalist zijn, is nogal eens dualistisch. Neem de Avebe-perikelen. Als journalist is het spel van hoor en wederhoor over de gang van zaken fascinerend. Vaak hoor je als journalist meer wat er gaande is bij Avebe dan dat je als teler meekrijgt. Voorbeeld hiervan is de voorgenomen verkoop van het hoofdkantoor. Echt transparant naar de telers toe is het concern niet. Veelal hoor ik zaken, zoals het geld bijstorten, eerder via bronnen, dan dat ik de officiële brief over dat betreffende onderwerp van Avebe binnen heb.

Als teler maak ik me zorgen. Boos ben ik niet, wel enigszins teleurgesteld. Want wanneer lukt het bedrijf eens gezond te worden. Dit is niet de eerste keer dat het bedrijf op het randje van faillissement balanceert. Nu moeten we met geld over de brug komen.

Je blijft met vragen zitten, waar je geen antwoord krijgt, en geen antwoord op kunt krijgen. Zijn onze stortingen in goede handen, of verdwijnt het in een bodemloze put? Krijgen we ons geld tijdig uitgekeerd? Krijgt het concern alles wel op een rijtje? Lukt het hen de broodnodige veranderingen door te voeren? Het verleden spreekt niet ten voordele van Avebe.

Als journalist is de toekomst van Avebe me om het even, als teler hoop ik op een glorieuze Avebe met grote winsten.

Beheer
WP Admin