AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Onzekerheid stuwt prijs op

Met het vorderen van het aardap-pelseizoen neemt de onzekerheid over de Nederlandse oogst toe. In onze directe buurlanden is de situatie niet anders. De prijs vaart wel bij alle onzekerheid.

Veel open vragen in de Nederland aardappelland. Hoeveel aardappelen rotten weg, hoeveel knollen heeft de phytophthora-schimmel aangetast, hoe snel takelen de gewassen af en zeker niet onbelangrijk: hoe wordt de bewaarkwaliteit? In onze directe buurlanden is de situatie niet anders. Alleen België lijkt uit te komen op een bovengemiddelde oogst.

Engeland: pas zekerheid na de oogst

Natuurlijk kon het niet uitblijven. Het Britse aardappelbureau BPC bericht deze week dat er behoorlijke verliezen zijn in Engeland door de vele regen. Aardappelen rotten weg in de gebieden met overstromingen.

Maar BPC signaleert nog een groter probleem, dat is phytophthora. Op sommige percelen is al meer dan 10 procent van de knollen aangetast. Bewaarbaarheid wordt een probleem. Helaas zegt het BPC niet hoeveel hectares al verloren zijn. Dat zal pas blijken tijdens de oogst. Desondanks ligt het Britse prijsniveau ruim 30 procent lager dan in 2006.

Duitsland: phytophthora in de knol?

In Duitsland is de oogstverwachting redelijk. De aardappelexpert van het ZMP, Hambloch, gaat uit van een grotere oogst dan de 10 miljoen ton van 2006. Zeker op dit moment zijn de proefrooiingen beter. Maar ook in Duitsland takelen de gewassen ongewoon snel af. De voorsprong in de proefrooiingen neemt de komende weken af. Daarnaast is het nog de vraag in hoeverre de knollen zijn aangetast door phytophthora.

België: veel beter dan meerjarig gemiddelde

Helaas voor u als teler is in aardappelland België de stemming rooskleuriger. Ten eerste is het areaal met 1 procent uitgebreid. Maar daarnaast liggen de hectareopbrengsten meerdere tonnen hoger dan het meerjarig gemiddelde. België is momenteel ook het land met de laagste aardappelprijzen. Belgapom noteerde vandaag opnieuw €4,75 per 100 kilo.

Onzekerheid altijd goed voor de prijs

Onzekerheid heeft altijd een prijsverhogend effect. Op de aardappelmarkt is het niet anders en de termijnmarkt loopt dan ook op. Gisteren sloot de aardappeltermijnmarkt op €12,20 per 100 kilo. Drie weken terug stond deze nog onder de €10.

De stemming is dus lang niet meer zo bedroefd als enkele weken terug. Maar zolang de knollen nog in de grond zitten, blijft de afloop van dit seizoen onzeker.

« vorige | volgende »

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin