AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Nog even terugkomen op de flat rate

Even terugkomend op mijn weblog over de flatrate. Ik meen dat de subsidies zijn toegekend omdat de EEG zelfvoorzienend wilde worden.

Om de boeren tot de productie van voldoende voedsel te verleiden, werden de prijzen constant en boven de wereldmarktprijs gehouden. Verder weten we hoe het liep.

Door de stijgende productiviteit per hectare en de navenant meestijgende saldi werden de boeren te veel verleid en ontstonden de overschotten. Het systeem schoot door. Maar het ging zoals Sicco Mansholt in 1987 voorspelde: ‘voorlopig zullen ze in Brussel wel doormodderen’

MacSharry

Het is dus volgens mij niet zo dat de graanprijs kunstmatig verlaagd is zoals iemand reageerde; de graanprijs werd kunstmatig hoog gehouden, en we zijn gecompenseerd voor de prijsverlaging tot wereldmarktniveau met de MacSharry-regeling. Maar zoals boeren vandaag de dag niet meer weten dat de graanprijs ooit kunstmatig hoog gehouden werd, zo weten de burgers niet meer waarom de boeren gecompenseerd zouden moeten worden. Leg het Jan Modaal maar eens uit. ‘Als prijzen dalen, ga je toch wat anders doen’, zou hij zeggen.

Broodoproer

Als er weer eens een broodoproer komt, met demonstrerende hongerlijders door de Kalverstraat zal hij het wél direct snappen. Maar dat was vroeger. Nu komt er eerder een oproer omdat ‘die boeren’ zo veel subsidie krijgen. Dus wil je de vertaalslag maken naar de burger, moet je een onderscheidbaar artikel in de markt zetten dat je verkoopt, bijvoorbeeld onderhoud van het cultuurlandschap. Vandaar dus: flat rate, per hectare. En niet uit de hoogte naar de burger roepen dat je opgebouwde ‘rechten’ hebt.

Rechtvaardigheid

Iemand anders reageerde dat flat rate moeilijk rechtvaardig is toe te passen. Maar een boer in Drenthe die veel geld per hectare kwijt is met onderhoud krijgt nu ook al weinig uit Brussel, dus daar zit de pijn niet. Ik hoop voor hem dat-ie subsidie van de provincie krijgt. Helemaal rechtvaardig zal het nooit zijn, maar hectares komt voorlopig het dichtste bij.

Beheer
WP Admin