AlgemeenOpinie

Boerderij.nl – Kortingsperiode is begonnen

De Gecombineerde opgave 2006 had gisteren al binnen moeten zijn bij Dienst Regelingen (DR). Hoeveel boeren de uiterste inzendtermijn hebben overschreden kan DR vandaag nog niet zeggen.

De Gecombineerde opgave 2006 had gisteren al binnen moeten zijn bij Dienst Regelingen (DR). Hoeveel boeren de uiterste inzendtermijn hebben overschreden kan DR vandaag nog niet zeggen. Voor het weekend moest nog een derde van alle ruim 90.000 boeren de opgave inleveren. De postzakken zijn gisteren klaarblijkelijk massaal binnengekomen, het tellen is begonnen. Of alle boeren op tijd waren, betwijfel ik. Gisteren heb ik nog enkele adviseurs gesproken. Ze waren nog druk met het invullen van de opgaven met behulp van het internetprogramma op het LNV-Loket. Deze boeren zijn dus nipt op tijd en ontlopen een korting.

Dan blijven de boeren over die de opgave te laat indienen bij DR. Wat moet ik van hen vinden? Zijn het domme, luie boeren? Ja en nee. Diegenen die alle informatie, zoals bedrijfskaarten, op tijd in huis hadden, konden de opgave op tijd richting Assen sturen. Gewoon een kwestie van op tijd beginnen. Een korting over hun premie vind ik dan ook meer dan terecht. Regel is regel, 15 mei is 15 mei.

Heel nieuwsgierig ben ik naar de groep, als die er al is, die door tekortkomingen van Dienst Regelingen de opgave simpelweg niet in kón vullen. Ze wachten bijvoorbeeld nog steeds op de juiste bedrijfskaarten als ze de opgave op papier willen invullen en dat dus niet via internet kunnen. Ik hoorde dat boeren meerdere keren verkeerde bedrijfskaarten kregen, of kaarten waar een perceel maar half op stond. Hoe gaat DR hier mee om? Deze boeren worden dus gekort op hun premie terwijl zij er niets aan kunnen doen. Zij mogen wat mij betreft niet de dupe worden van fouten die bij de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van LNV liggen.

Even voor de duidelijkheid. Boeren kunnen tot vier procent gekort worden. Eén procent als de Gecombineerde opgave te laat binnen is en drie procent als de aanvraag voor toeslagrechten na 15 mei binnen is gekomen. Ook al gaat het dan om gemiddeld een paar honderd euro per bedrijf, onbillijk is het wel.

Beheer
WP Admin