RundveeAchtergrond

Boerderij.nl – Koeien in en uit de problemen (11)

Flink wat koeien hebben mastitis. Niet gek als je melkt met 54 kPa onderdruk en minutenlang melkt om een kommetje melk uit de uiers te trekken.

In de stal waar eerst kreupele koeien stonden, staan nu ruim 40 koeien met mastitis. Ik bemoeide me er weinig mee, laat die buitenlandse managers eerst maar aanmodderen. Des te beter is het resultaat als ik dat wel doe.

Ik heb eerst maar eens een tijdje in de melkstal gezeten als die meiden aan het melken waren. Een totale puinhoop. Zo is het vacuüm ingesteld op 50 kPa, terwijl monteurs in Nederland al zenuwachtig worden als het boven 42 kPa is. De managers zeggen echter dat het niet lager kan. Dan vallen de apparaten onder de koeien weg. Mijn ogen zeggen wat anders. De hele speen wordt zo ongeveer binnenstebuiten gezogen, het slotgat staat veel te ver open.

Ook de melkleiding deugt van geen kant. Geen afschot naar het opvangglas en overal deuken en versmallingen. Er klopt dus niets van.

Wat ook niet best uitvalt, is het melken zelf. Hier wordt drie keer daags in twee 16-stands melkstallen gemolken. Dat geef ik je te doen, als er twee dames melken die volop met elkaar praten en la la la doen. Als de koeien dan ook nog van niets tot een kwart liter per keer geven, met hoog vacuüm, dat is niks. Dus heb ik erop aangedrongen in elke melkstal vier apparaten af te sluiten. Dus te melken in twee 2×6-melkstallen. Of terug naar twee keer daags melken.

De vier melkstellen zijn weggehaald. Enkele dagen erna sprak ik met de hoofdmelkster. Ze molken niks sneller of langzamer dan voorheen. Dat betekent dus dat de koeien lang blind gemolken werden (met 54 kPa) voor het melkstal werd weggehaald. Dan snap je wel waar de mastitis vandaan komt.

Ook hygiëne speelt een rol. De tepelvoeringen hebben drie jaar in de plastic verpakking gezeten en zijn nu een jaar in gebruik. In de melkslangen zitten scheuren. Ik ben al een week aan het vechten om nieuw materiaal te laten monteren. Dat komt nog wel goed.

(Wordt vervolgd op 15 december)

Beheer
WP Admin