AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Het raadsel van Noord-Groningen

Haarden van phytophthora zitten in heel Nederland, behalve in Noord Groningen. Of bedriegt de schone schijn?

Op de redactie bekijken we vaak het landelijke Dacom-kaartje van phytophthorahaarden. Eén ding viel ons op; in elk aardappelgebied in Nederland komen haarden voor. Alleen in Noord-Groningen, toch een gebied met veel pootgoed- en consumptieaardappelen, is het kaartje opvallend wit.

De witte vlekken zijn ons een raadsel. We vroegen ons af op het kaartje wel klopt. Dacom is de producent van het kaartje, dus die heb ik eerst maar eens gebeld. Een goede vraag, maar Dacom had zich nog niet afgevraagd hoe het kwam. Wel is me verteld dat in Noord-Groningen de telers en handel minder snel haarden melden. Dacom kon zich in ieder geval niet voorstellen dat daar geen haarden te vinden zijn.

Mijn tweede telefoontje ging naar een gewasbeschermingshandel, Robertus in dit geval. Mijn vraag was: hoe zit het met de phytophthorasituatie in Noord-Nederland? Hoofd voorlichting Jan Koning was duidelijk: ook in Groningen komt de aardappelziekte voor. De haarden worden er simpelweg niet gemeld.

Druk minder erg

De phytophthorasituatie is in het noorden van Groningen wel beduidend minder erg dan in de Veenkoloniën en Flevoland. Toch heeft het niet minder geregend in dit gebied. Maar enorme regenbuien bleven de akkerbouwers bespaard. Hierdoor konden ze regelmatig blijven spuiten. Toch moeten telers ook hier alert zijn en om de vijf tot zes keer spuiten met een combinatie van bijvoorbeeld Curzate en Shirlan. De situatie is vaak risicovol.

Geen verkeerd advies

Mijn derde vraag was weer aan Dacom. Klopt het adviesmodel van Dacom nog wel als bestaande haarden niet meegenomen worden in het advies? Dacom kon mij geruststellen. In jaren als deze maakt dat niet veel uit. De ziektedruk is nu al zo hoog dat er sowieso een spuitadvies gegeven wordt. Extra haarden beïnvloeden het advies nog niet. Dit zou anders zijn in droge situaties. Dan is het advies niet te spuiten, terwijl de druk enorm kan zijn door ongemelde haarden in de omgeving.

« vorige | volgende »

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin