AlgemeenOpinie

Boerderij.nl – Het is “voor” geworden

Ja dus, al heb ik toch weer even geaarzeld toen ik gisteravond premier Balkende in het tv-programma Netwerk de overbekende kritieke hoorde geven op de hoge landbouwuitgaven van de EU.

Nadat zijn collega Veerman vorige week had verklaard af te treden als aan het uitgavenplafond wordt getornd vond de MP het kennelijk nodig een corrigerend tikje uit te delen.

Vanuit drie verschillende functies heb ik voor de grondwet gekozen, nadat ik mijn hoofd had leeggeruimd van alle discussie vertroebelende dingen die los staan van de grondwet.

Als burger. Ik ben overtuigd Europeaan en als je alles op de keper beschouwd dan is de grondwet per saldo beter –niet vréselijk veel beter- dan de verdragen waarmee tot nu toe de EU wordt bestuurd, en waarop we bij een mee terugvallen. De EU wordt iets beter bestuurbaar en wordt echt geen superstaat.

Als landbouwjournalist. Het Europees parlement krijgt meer te zeggen over het landbouwbeleid, de EU-ministers vergaderen vaker in het openbaar, en in het Nederlandse parlement komt meer discussie over EU-onderwerpen. Dat maakt mijn werk (nog) interessanter en ik heb meer aan u te vertellen.

Als toeschouwer en supporter van de landbouw: bij alle onrust die politici zelf veroorzaken over bezuinigingen weet ik wel zeker dat een beter bestuurde EU goed is voor de land- en tuinbouw. De Nederlandse agrosector is altijd beter geworden van iedere ontwikkeling die aan de Europese samenwerking en uitbreiding impulsen geeft.

Maar u moet het vanzelfsprekend helemaal zelf weten.

Beheer
WP Admin