AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Het blijft spuiten, spuiten, spuiten

Volgens CLM moeten aardappeltelers zich ondanks de hoge phytophthoradruk niet gek laten maken. Telers trekken zich terecht niet veel aan van dit advies en spuiten toch.

Voor aardappeltelend Nederland is de phytophthorasituatie penibel. De problemen blijven maar toenemen. Opnieuw melden telers deze week nieuwe haarden. Vanuit diverse plekken in het land komen noodkreten. In Zeeuws-Vlaanderen zouden verschillende percelen al helemaal vol phytophthora zitten.

En wat zegt CLM vandaag in het Agrarisch Dagblad: “Telers moeten zich niet gek laten maken”. Vaker spuiten met halve doseringen is voldoende om de phytophthora voor te blijven. En ook: “Het belangrijkste is, dat je een kwalitatief goed product oogst”. Maar volgens mij moeten de aardappelen nog 2 maanden groeien. Dat lukt niet met bruine blaadjes. Immers, groen is de kleur van fotosynthese en dus productie. In deze fase van het groeiseizoen is gezond blad nog erg belangrijk. Om over grote problemen in de knollen later in het seizoen maar niet eens te praten.

Opticrop en Dacom zijn het in ieder geval niet met CLM eens. Dacom geeft aan (invoegen kaartje kritiek) dat de ziektedruk erg hoog is. Opticrop adviseert om na 4 dagen te spuiten met de volle dosering.

Telers negeren CLM-advies

Ik vind het niet gek dat aardappeltelend Nederland veel spuit, tegen het advies van CLM in. Hooguit kun je één en heel misschien twee bespuitingen besparen, een bedrag van maximaal €750 voor 15 hectare bij gebruik van Shirlan. Voor dit bedrag zou ik geen risico willen lopen dit seizoen. Daar komt bij dat ook in 2007 de trend is dat telers die vanaf het begin fanatiek gespoten hebben, nu verreweg het minst last hebben van phytophthora.

Weer blijft slecht

Tot slot heb ik geen positief nieuws te melden. Het weer blijft voorlopig slecht volgens het KNMI. De verwachting van het KNMI: grote kans (circa 70 procent) op het aanhouden van het onbestendige weertype met temperaturen die rond het langjarig gemiddelde liggen. Voorlopig gewoon door spuiten dus.

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin