AlgemeenOpinie

Boerderij.nl – Grotere greep uit kleinere plattelandspot

In een overleg met de Tweede Kamer over de aanstaande ontmoeting van de EU-landbouwministers kondigde de minister aan dat Nederland meer geld wil uit de Brusselse pot met geld voor plattelandsontwikkeling.

Nederland krijgt maar 1,2 procent uit die pot, motiveerde Veerman, een land als Oostenrijk wel 10 procent. De minister eist dat de Europese Commissie, die de pot beheert, scheutiger is voor Nederland.
Je kon er op wachten dat een Kamerlid deze aanspraak op meer geld onmiddellijk in verband zou brengen met de Hollandse zuinigheid die het kabinet in Brussel predikt. Dat gebeurde dus ook. Dit keer was het Waalkens (PvdA) die zich meende te herinneren dat premier Balkenende pas nog had aangedrongen op lagere EU-uitgaven, en daarmee juist doelde op de plattelandsuitgaven. Veerman had dat immers zelf geschreven in antwoorden op Kamervragen.

Op deze gesignaleerde tegenstrijdigheid had Veerman zijn woordje klaar: je kunt, zo redeneerde hij, best bepleiten dat de pot kleiner moet en er tegelijkertijd een groter deel van opeisen. Een kloppende redenering voor een econoom, dat is Veerman van zijn vak. Als politicus zou hij moeten weten dat dit net zo iets is als blazen en het meel in de mond houden. Want stelt u zich voor: de Nederlandse regering zet de Europese Commissie nu onder druk om te bezuinigen op de plattelandsuitgaven. En even later komt Veerman langs met de vraag: mag ik nu méér uit de pot die is ingekrompen door toedoen van Nederland? Ik wens hem veel succes toe.

Beheer
WP Admin