AlgemeenOpinie

Boerderij.nl – God is geen excuus

In een vorig stukje schreef ik dat boeren heel hard ‘ach en wee’ roepen als ze het over castreren hebben, maar dat ze het in feite niet zo erg vinden.

Daarop reageerde een lezer met een argument waarvan mijn haren recht overeind gingen staan. Hij haalde namelijk God erbij. Als excuus denk ik. Hij memoreerde aan de passages in de bijbel waarin staat dat God ons de dieren heeft gegeven zodat wij als mensheid zelf in leven kunnen blijven. We mogen ze dus gebruiken, we mogen ze zelfs opeten.
Ik heb een vrij oppervlakkige bijbelkennis, maar ik herinner me inderdaad dat iets dergelijks genoemd staat. Maar volgens mij staat er ook ergens dat áls we dieren gebruiken voor ons eigen lijfsbehoud, we er bij leven goed voor moeten zorgen. In bijbelse termen heet dat ‘goed rentmeesterschap’ geloof ik. Het lijkt me sterk dat onverdoofd castreren daaronder valt. Net als snavelkappen, vleugelbranden, couperen, uiers flamberen en al die andere ingrepen.

De redenatie dat God onze omgang met dieren goedkeurt, wordt naar mijn smaak al te makkelijk als excuus gebruikt. Zo hoeven we zelf lekker niet meer na te denken als het ons te moeilijk wordt. Ik geloof nooit dat dat de bedoeling is. Wie in God als Schepper gelooft, zou ik dan ook willen vragen: als Hij ons gemaakt heeft naar Zijn evenbeeld, waarom gaf Hij ons dan hersens?

Beheer
WP Admin