AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – En nu de aardappelen…

Cosun mag CSM-suikerdivisie overnemen. Een goed voorbeeld doet goed volgen?

Het heeft even geduurd, maar de NMa geeft groen licht aan de overname van de suikerdivisie van CSM door Cosun. Dat is mooi omdat er nu duidelijkheid is. Dat is mooi omdat de NMa de overname in Europees perspectief heeft geplaatst. In Nederland is de combinatie weliswaar groot, maar in Europa heeft ze een marktaandeel van maar 5 procent. Ook is het mooi omdat de NMa aan de overname geen voorwaarden heeft verbonden. De combinatie hoeft geen bedrijfsonderdelen af te stoten om samen te gaan.

Cosun-CSM kan nu volop met de integratie aan de slag. De agrarische diensten samenvoegen, kijken naar de bezetting van de drie fabrieken en ongetwijfeld nog veel meer. Onderzoek voorspelt een synergievoordeel van omgerekend E4 per ton bieten. De nieuwe combinatie moet zich dan ook volledig focussen op het daadwerkelijk behalen van die synergievoordelen. En de fusiepraktijk laat zien dat het veel managementvaardigheden vergt om hetgeen op papier is uitgerekend, ook daadwerkelijk in praktijk te brengen.

Het is te hopen dat deze fusie uitstraalt naar andere akkerbouwsectoren. Want er is dan wel een Nederlands bietenblok, een Nederlands aardappelblok is er nog lang niet. En laat diezelfde Cosun daar nu ook een vinger in de pap hebben via zijn dochterbedrijf Aviko. ZLTO en de Rabobank willen wel investeren bij een goed businessplan, verzekerde ZLTO-voorman Theo Koekkoek onlangs in een interview in dit vakdeel. Nu ook doorpakken bij de aardappelen is in het belang van de Nederlandse akkerbouw. Een goed voorbeeld doet goed volgen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin