AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Egalere knol met vloeibare kunstmest

Akkerbouwer Robert Kort gebruikte vloeibare kunstmest bij het poten en ziet nu in de bewaring het effect. Zijn knollen zijn zichtbaar egaler.

Robert Kort kiest voor vloeibare kunstmest omdat hij een beter wortelstelsel voor zijn aardappelen wil. De theorie is dat vloeibare polyfosfaat sneller opneembaar is en ook nog eens dichter in de rij bij de aardappelen ligt. Hierdoor ontwikkelt het wortelstelsel zich beter, waardoor de plant beter beschermd is tegen droogte. De akkerbouwer bouwde een installatie op zijn pootmachine zodat hij de vloeibare kunstmest (vooral fosfaat, 67 kilo fosfaat per hectare) vlakbij de aardappel kon injecteren.

Ondanks het droge voorjaar stonden zijn aardappelen er in juni buitengewoon goed op. Dit heeft als tweede voordeel dat de knolzetting egaler is. De akkerbouwer ziet dit effect duidelijk als hij over zijn box aardappelen loopt. Het percentage 50-op is hoger en extreem grote knollen komt hij niet tegen. Doordat er minder extreme knollen zijn, is het percentage groen ook lager.

Naast het duidelijke kwaliteitsvoordeel wil de akkerbouwer onderzoeken hoeveel fosfaat hij minder kan gebruiken. Immers de aardappel wortelt in het begin van het groeiseizoen maar 15 centimeter breed. Op de overige 60 centimeter van de rug hoeft hij geen fosfaat te strooien. Natuurlijk onttrekt de aardappelwortel wel wat fosfaat uit de genoemde 60 centimeter. Kort hoopt 25 procent op fosfaat te kunnen besparen. In 2007 legde hij proeven aan om dit te checken. Maar door de extreme regenval in juli en augustus stierf het goede wortelstelsel van de planten grotendeels af. Hierdoor kan de akkerbouwer niets zeggen over het resultaat.

In 2008 gebruikt Kort opnieuw vloeibare kunstmest met volle dosering fosfaat. Nieuwe proeven moeten uitwijzen of hij in de toekomst kan besparen op fosfaat.

Lees ook de reportage over aardappelen poten bij Robert Kort.

Lees ook ‘In theorie levert vloeibare mest meer op’.

Beheer
WP Admin