AkkerbouwAchtergrond

Boerderij.nl – Drogredenen in het klimaatdebat V

Het klimaatdebat leeft ook onder boeren, tonen de brievenpagina’s van de vakbladen. Maar ook boeren passen volop drogredenen toe.

Dat het klimaatdebat ook onder boeren gevoerd wordt, blijkt uit verschillende ingezonden brieven en columns in boerenvakbladen. Hoewel, ‘debat’ is wat te veel gezegd, het is vaak zo’n ratjetoe aan meningen dat er niet eens een redenering, laat staan een zinnige drogreden uit te destilleren is. Maar soms klautert er uit de blinde schrijfwoede toch een juweel van een drogreden naar boven, zoals in de Nieuwe Oogst, waar LTO-lid J. Huisman in Nieuw-Beerta het op zijn heupen krijgt.

Argumentum ad hominem

Eerst maar even de betreffende drogreden, het argumentum ad hominem, dat vrij vertaald betekent een argument op de man. Hierbij probeer je de tegenstander verdacht te maken, om vervolgens te concluderen dat zijn uitspraak dan ook wel niet zal kloppen.

In het voorbeeld in de Nieuwe Oogst wordt de broeikastheorie tegengesproken, niet op inhoud, maar door de vertolkers ervan te betichten van ‘emoties’, ‘onheilsprofetie’, en onbetrouwbaarheid.

Onbetrouwbare weersvoorspellers

Dat laatste ‘bewijst’ het geachte LTO-lid met zijn openingszin: ‘Zolang de meteorologen nog geen tien procent van het klimaat begrijpen en geen betrouwbare weersvoorspelling voor de komende drie dagen kunnen produceren, zoals deze zomer weer bleek, is het absoluut onverantwoord om kritiekloos en klakkeloos de ongefundeerde oraties te publiceren’.

Met andere woorden: omdat de weermannen er zo vaak naast zitten op de korte termijn, zal de broeikastheorie ook wel niet kloppen.

Dat slaat natuurlijk nergens op. Ten eerste, als een weersvoorspelling er eens naast zit, zegt dat natuurlijk niets over het klimaat en al helemaal over de broeikastheorie.

Ten tweede, en dat is dubieuzer, hier wordt de tegenstander onbetrouwbaar en ongefundeerd genoemd, zonder dat het onderwerp een rol speelt. Hoe weet ik nu of de theorie klopt of niet, als me alleen maar verteld wordt dat de verdediger ervan niet deugt?

Elfstedentocht

Heel mooi is het vervolg van de brief, waarin boer Huisman verklapt: ‘In 2012 eindigt de zonnevlekkencyclus. Dan kunnen de schaatsen uit het vet gehaald worden’. Ja, ja, de weermannen kunnen nog geen drie dagen vooruit voorspellen, maar Huisman weet: over 5 jaar komt er een strenge winter.

Als ik nu ook op de man zou willen spelen zou ik zeggen: ‘Deze man maakt zijn tegenstanders zwart, dus van schaatsen zal ook wel niks komen’. Maar nee, daar begin ik niet aan.

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin