VarkensOpinie

Boerderij.nl – Dit keer loos alarm

VARKENSPEST Paniek in Duitsland, maar dit keer geen varkenspest.

Vandaag was het even paniek in Duitsland. Op een slachterij in Cloppenburg (Nedersaksen) werden zwaar zieke varkens aangevoerd. Hoge koorts, sterfte op de vrachtwagen, blauwe oren en huidbloedingen werkten voor het stalpersoneel en de dierenartsen als een rode lamp. Alle 178 varkens zijn gedood en aangeboden voor destructie. Weefsels van dieren is direct ingezet op het nabijgelegen laboratorium. Het leverende bedrijf, 20 kilometer onder Hamburg, is geblokkeerd.

Vanmiddag kwam ook al de uitslag van de PCR-test waarmee het virus is aan te tonen: negatief. Een zucht van verlichting gaat nu door Duitsland. Want elke uitbraak buiten het ingesloten gebied rond Haltern leidt direct tot een volledig exportverbod. Dat is vandaag vastgelegd in SCOFCAH, het vroegere Permanent Veterinair Comité van de EU.

Het wachten is op een volgende verdenking, en een uitbraak is ook niet denkbeeldig. Want de contactstructuur rammelt in Duitsland. Het onderzochte dode varken was namelijk als enige bijgeladen van het nu geblokkeerde bedrijf in de kreis (kringgemeente) Harburg. Ik denk dat Duitsland zich kan opmaken voor een flinke aanscherping van regels rondom contactstructuur. Wil iemand nu nog van onze RVL af?

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin