VarkensOpinie

Boerderij.nl – De Boxtelse rekenmachine

De COV wilde met een berekening van de schade voor de sector aantonen dat stoppen met enten tegen Aujeszky een te groot risico inhoudt.

Siem Korver, een van de directeuren van Vion Food Group en afgevaardigde namens de Centrale organisatie voor de Vleessector (COV), rekende voor dat een herbesmetting met de ziekte van Aujeszky, de Nederlandse vleessector €25 miljoen zal gaan kosten. Per herbesmetting welteverstaan. Dit risico mag de sector volgens hem niet nemen. Hij rekent dan echter wel met een Boxtelse rekenmachine, want hij laat ‘keurig’ in zijn berekening achterwege dat de kans op een herbesmetting niet jaarlijks is, maar een veelvoud van jaren.

Deskundigen geven aan dat de kans op een herbesmetting lager zal zijn dan bijvoorbeeld Klassieke Varkenspest. De kans op een besmetting van een besmettelijke veewetziekte is wel eens gesteld op eens per 7 jaar. Nu is Aujeszky wat minder besmettelijk dan bijvoorbeeld mkz of KVP, maar laten we de kans op een herbesmetting houden op eens per 7 jaar.

Dan is de schade, zoals gesteld door de COV, €25 miljoen. Maar ondertussen is er wel 7 jaar door de primaire sector bespaard op entkosten. Voor 7 jaar is dat dan 7 x €13 miljoen = €91 miljoen. Het financiële voordeel voor de primaire sector is dan altijd nog €66 miljoen.

De kosten van lagere prijzen na een herbesmetting zal de primaire sector toch zelf wel op zijn bordje krijgen in de vorm van lagere noteringen. Dat was zelfs na de laatste uitbraak van varkenspest in buurland Duitsland het geval met een verlaging van 4 cent. Als je alleen de schade voor je eigen sector berekent, dan reken je alleen maar naar jezelf toe; de Boxtelse methode.

Beheer
WP Admin