AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Contractprijs gaat omhoog

Je zult maar directeur van een fritesfabriek zijn. Dit was het eerste wat ik dacht afgelopen vrijdag.

Ik had net een inkoopdirecteur van een fritesfabriek gesproken. Neem dit seizoen. In maart denk je dat alles goed geregeld is. De contracten zijn wederom door telers getekend. De frites zijn verkocht. Klaar zou je zeggen.

Niet dus. Dit jaar gaat het wel even anders. Doorwas stak de kop op. De opbrengsten zijn zo laag en de kwaliteit is zo slecht dat de contracten lang niet vol geleverd worden. En op overtonnen hoef je al helemaal niet te rekenen. Geloof maar dat het dan zweten is als inkoopdirecteur om voldoende aardappelen in huis te halen om frites te bakken.

Contractprijs gaat omhoog
Maar dit is zeker niet het enige probleem, voor de directeur. Deze maanden moet hij beslissen hoe het aardappelcontract 2007 eruit ziet. Kernvraag: wat wijzigen we ten opzichte van 2006 ? Want één ding is duidelijk. Telers staan niet te popelen om hetzelfde contract te tekenen. De prijs en voorwaarden moeten simpelweg verbeteren.

De inkoopdirecteur die ik vrijdag sprak, vertelde me dat het lastig is. Zijn woorden: “De prijzen zullen zeker niet lager uitkomen dan in 2006.” Op mijn vraag hoeveel ze omhoog gingen zei hij. “Dat zei ik niet. Ik zei alleen dat de prijzen niet lager zouden uitkomen.” Nou, voor mij is het wel duidelijk. De contractprijs gaat omhoog.

Beheer
WP Admin