AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Bietentoerisme

De bieten moeten een eindje over de weg naar een ander erf. Terwijl de kippers af en aan rijden, schuif ik de modder zo goed en zo kwaad als het gaat van de weg.

Intussen denk ik aan een column van de onlangs overleden Cri Stellweg – alias Saartje Burgerhart – die ik ooit uit de Volkskrant heb geknipt. Over de bietencampagne schreef ze boos dat ze niet meer met haar kleinkinderen over de weg durfde. Al die modderende boeren, kreet ze, waarom doen we ze niet weg. Een auto met ouder echtpaar nadert langzaam. Ik doe mijn zwaailicht aan en schuif nog eens over de weg, maar de auto blijft staan. Ze turen naar het land waar de loonwerker zijn stoere rondjes draait. Het blad spettert in het rond, de bieten vallen in de bunker.

‘Boer besmeurt weg’

‘De boer staat erbij en ziet het aan’, schreef Saartje Burgerhart in 1986. Nou, ik niet. Ik veeg me een ongeluk. Maar de auto durft er niet langs. De man, tegen de zeventig, stapt zelfs uit en maakt een foto. Eerst van de rooier en dan van mij met de schuif. Ik voorzie al een foto in de krant met onderschrift ‘boer besmeurt weg’. Ik stap van de trekker en loop naar hem toe. ,,Mag ik vragen waarom u die foto’s maakt?”, vraag ik. De man, met een postuur dat staat naar werken, oogt vriendelijk. ,,Het is afgelopen met de suikerbieten, hè?”, zegt de man met weemoed in zijn stem. ,,We hoorden het op de radio. En we dachten, we rijden nog één keer naar de polder, om ze te zien rooien.” Ik smelt. Ze zijn uit bietennostalgie helemaal uit Rijswijk komen rijden! Saartje Burgerhart mopperde over ‘een hel van mechanisch geweld’ en deze mensen komen kijken hoe de laatste boeren het doen. ‘We kunnen ze echt beter weg doen, de boeren’, eindigde de columniste, ‘veilig in de WW en wij allemaal rust’. Ze heeft nu haar eeuwige rust, maar de boeren zijn het nog niet zat. Of zal haar profetie toch uitkomen?

Beheer
WP Admin