AlgemeenOpinie

Boerderij.nl – Ammoniakwet soepeltjes aangenomen

Zonder dat er nog veel woorden aan vuil zijn gemaakt, is de ammoniakwet vannacht soepeltjes door de Tweede Kamer gerold. Zoals verwacht werd het wetsontwerp aangenomen , het grommend verzet van PvdA, SP en GroenLinks haalde niets uit.

SGP, ChristenUnie en LPF hielpen de regeringscoalitie aan een meerderheid. De oppositie zag gisteren wel in dat het pleit was beslecht en had er weinig zin meer in om midden in de nacht nog over dit wetsontwerp voort te keuvelen. En van de regeringspartijen hoefde dat helemaal niet; die hadden de buit binnen.

Beperkingen in 250 meter-zone

Met dit wetsontwerp, dat nog naar de Eerste Kamer moet, is dus nu geregeld dat alleen veebedrijven in een zone van 250 meter langs zeer kwetsbare natuur beperkingen krijgen opgelegd. Dat is voor hen een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
Dit wetsontwerp regelt niets, zoals ik al in vorige weblogs schreef (link), voor veebedrijven op grotere afstand dan 250 meter van een Habitat-gebied. Naast een Milieuvergunning moeten die ook een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen, en die wordt geweigerd als activiteiten (ook bestaande!) schadelijk zijn voor de nabije natuurlijke habitat.

Ontheffing in de maak

Toch gebeurt er wel wat. Staatssecretaris Van Geel maakt nu een wijziging of aanvulling op de Nb-wet die veebedrijven kán ontheffen van zo’n vergunning. Het CDA drong daar heel erg op aan, had daar ook zelf al een amendement voor gemaakt. Maar dat kon niet door de beugel, dus heeft Van Geel – na een beetje achterkamertjespolitiek met zijn partijgenoten in de Kamer – zelf een tekst bedacht.
Ik vind die tekst eerlijk gezegd érg vrijblijvend, want of die Nb-wetvergunning inderdaad niet meer nodig is, wordt helemaal afhankelijk van onderhandelingen met Brussel over hoe streng of hoe soepel de Europese richtlijnen op dit punt moeten worden uitgevoerd. Het CDA denkt dat Nederland daar veel te streng in is. Maar dat moet allemaal nog maar blijken. Ik vrees dat de veehouders bij die Habitat-gebieden nog lange tijd in onzekerheid verkeren. Daar verandert de nieuwe ammoniakwet niets aan.

Beheer
WP Admin