AkkerbouwOpinie

Boerderij.nl – Afstoten hoofdkantoor verstandig besluit

Avebe verkoopt zijn hoofdkantoor in Veendam, meldde Avebe afgelopen week. Bestuur en personeel verhuizen naar de Avebe-locatie Foxhol.

Daar staan nog kantoren leeg. Bij het horen van het nieuws dacht ik gelijk: goed dat Avebe laat zien dat het actief bezig is met kostenreductie. Een goed signaal richting telers. Dit kan de vertrouwensbreuk weer enigszins herstellen.

Meteen daarop vroeg ik me af hoe de buitenwereld er tegenaan zou kijken. Verliest Avebe zijn internationale uitstraling bij verkoop van zijn hoofdkantoor? Of de kolos in Veendam nu mooi is of niet, daarover valt te twisten, maar het is wel een centraal punt van de onderneming. Met de verhuizing vanuit een hoofdkantoor naar lege kantoren op een Avebe-terrein, verliest het aangezicht van het concern wel wat aan allure. Maar: is dat erg?

Als redacteur bezoek ik behalve akkerbouwbedrijven ook onderzoeksinstituten, toeleverende bedrijven en concerns. Afgelopen jaar verhuisde chemieconcern Basf van hun mooi gelegen hoofdkantoor in Arnhem aan de Rijnkade naar een verdieping in een saai vormgegeven hoog bedrijfsverzamelgebouw op een industrieterrein aan de rand van Arnhem. Van buiten is niet te zien dat Basf hier zit. Maar heeft Basf als bedrijf hiermee aan geloofwaardigheid verloren? Ik vind van niet. Zodoende vind ik de verkoop van het Avebe-hoofdkantoor een goede zet.

Beheer
WP Admin