AlgemeenAchtergrond

Boer (v) en vrouw van boer – Samenvatting discussie

Alleen iemand die het vak professioneel uitoefent, is een boerin. Voor alle andere vrouwen op boerderijen, of ze wel of niet agrarisch vakkundig zijn, wel of niet een eigen werkkring hebben, geldt: als ze niet boeren, heten ze geen boerin. Dat vindt 63 procent van de stemmers van de discussie.

Een minderheid van 37 procent is het hier niet mee eens. Deze groep redeneert: boer zijn is een levenswijze. De vrouw van de boer heeft veel invloed, ook als ze niet meewerkt. Dus is ze nog altijd een boerin.
Uit de reacties blijkt wat in de discussieaanzet al gezegd werd. Ten eerste: er zijn veel ‘rollen’ voor vrouwen op de boerderij. Ten tweede: zelfs voor dezelfde soort rol gebruikt iedereen weer een andere naam. En ten derde: de buitenwereld blijft iedere vrouw op een boerderij blijmoedig als boerin zien.

Wat is nodig om jezelf boerin te voelen?

Ben je boerin als je de boekhouding doet, of pas als je de koeien kent? Of als je meer dan tien jaar op de boerderij bent? De reacties laten zien dat het aantal taken of jaren niet van belang is voor je eigen gevoel:
“Ik doe niks op het bedrijf en daarom ben ik geen boerin.”
(Behalve de complete boekhouding, opruimen, eindeloze was en nog wat dingen. Waarom noemen we dat toch ‘niks’?)
“Ik woon al 36 jaar samen met man en zoons op een boerderij met koeien. Ik doe ik de volledige administratie, ook veemanagement, en ik melk minimaal één keer per dag. Maar boerin? Nee zo voel ik mij niet. Om boer te zijn, moet je een opleiding volgen en van alle markten thuis zijn.”

Fier boerin of agrarisch ondernemer

Er zijn ook vrouwen die hoofdondernemer zijn. Zij erkennen dat er eigenlijk een term voor vrouwelijke boer zou moeten zijn, omdat de term boerin duidelijk op een co-ondernemersrol duidt. En een lesbische boerin vraagt zich af hoe haar vrouw moet heten. Daarnaast zijn er voorkeuren hoe iemand zich noemt. De één is fier boerin, de ander vindt dat ouderwets en is agrarisch ondernemer.

Een aantal opmerkelijke citaten:
‘Het woord boerin mag wel een beetje uit het jaren vijftig-plaatje komen. Of een boerin nu getrouwd is met een boer en een carrière buiten het bedrijf heeft, of dat een boerin hoofdverantwoordelijke is van een agrarisch bedrijf; het is in ieder geval géén ongeschoolde sloof die met bloemetjesschort de eitjes van het erf raapt!’
‘Ik zou, gezien mijn taken, verschillende titels aan kunnen nemen: reproductive manager, financial manager, calf manager. Maar wat zegt dat nu? Boerin zegt het allemaal, en ook ik draag deze titel nog steeds met veel trots.’

Naam die prettig is

Het is niet zo eenduidig als vroeger. De traditionele (en nog steeds veel voorkomende) rol was: de vrouw is belangrijk, maar minder op de voorgrond. Tegenwoordig loopt die rol van de vrouw veel verder uiteen: sommige vrouwen wél op de voorgrond, anderen náást hun boer, dus wisselend op voor- en achtergrond. En sommige vrouwen willen op een ander toneel schitteren en dus liever geen aandacht vestigen op hun achtergrondrol. De rollen lopen uiteen, en de namen die ieder van ons aan die rollen geeft ook weer. Kortom, we zullen het wel nooit eens worden en iedereen moet zich maar lekker noemen waar hij of zij zich prettig bij voelt.

Aantal reacties en stemmers

Er is 291 keer gestemd en er zijn 48 reacties.
De volgende mensen deden mee aan de discussie: Han, Meshovsk; Boerenfluitjes, Gouda; Erika Nijhof, 8167; Maaike, Frankrijk; Waargaat, ditover; Cor van den Berg, Wezep; Marjo, 8X; Sjaak, Drenthe; Karin, Westen des Lands; Geenboerin, Zuid; Dini, Ruurlo; Boerin, USA; Boerin, Friesland; Trotse boerin, Twente; Boerke, Brabant; de Boer, Sgtum; Agnita, ZW-Drenthe; Jack, Canada; Gea, Drenthe; Piet, Nederland; Boe-rin-et, Eemsmond.

Beheer
WP Admin