RundveeNieuws

Boer draait op voor kosten verwaarloosd vee

Den haag – Een veroordeelde rundveehouder uit het Overijsselse Olst moet opdraaien voor bijna 55.000 euro aan kosten die de overheid gemaakt heeft om zijn in beslag genomen veestapel te verzorgen.

De veehouder, die in maart vorig jaar door de economisch politierechter in Zwolle een vijfjarig verbod kreeg opgelegd om runderen te houden, kreeg in oktober 2011 te maken met een controle. Op het bedrijf werden ernstig verwaarloosde dieren aangetroffen, die niet de beschikking hadden over voldoende ligplaatsen en over genoeg voer.

Op die dag werden 33 runderen van het bedrijf verwijderd, zodat de overblijvende runderen voldoende plek hadden om te liggen.  In december 2012 werd bij een tweede controle opnieuw een deel van de veestapel (46 runderen) in beslag genomen en in februari 2012 werden nog eens 93 runderen weggehaald.

Bij de verschillende controles bleek dat zich geen verbetering voordeed in de behandeling van de dieren. Een groot aantal runderen was mager tot zeer mager en had ook geen toegang tot voldoende voer.

De drie groepen werden verkocht voor ruim 83.000 euro. Om de dieren te kunnen verkopen moesten ze gevaccineerd worden tegen BVD nadat een besmetting was aangetoond. Het ministerie van Economische Zaken eiste aanvankelijk een bedrag van bijna 100.000 euro voor de gemaakte kosten, die in rekening werden gebracht bij de Olster veehouder. Na een bezwaar van de boer werd dat bedrag verlaagd tot bij na 55.000 euro.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat het ministerie die kosten terecht verhaalt op de (ex-)veehouder. De rechter oordeelt dat de financiële situatie van de ondernemer op dit moment niet rooskleurig is, maar dat betekent niet dat hij niet in staat is om de kosten te voldoen. Uit de verklaringen van de veehouder maakt de rechter op dat hij in elk geval grond zou kunnen verkopen om zijn schuld in te lossen.

Beheer
WP Admin