AlgemeenAchtergrond

Bloemkoolareaal krimpt 150 hectare

Het Nederlandse bloemkoolareaal krimpt komend seizoen met circa 5 procent naar ongeveer 2.250 hectare.

Het teeltoppervlak broccoli breidt uit met 5 procent naar bijna 2.100 hectare. Dat is de verwachting van plantenkwekers en zaadveredelingsbedrijven. Daarmee zet de trend door van een groter wordend broccoliareaal en krimpend bloemkooloppervlak. De ontwikkeling past in het consumptiepatroon van beide groente; broccoli is een groeimarkt.

Het bloemkoolareaal levert komend jaar 100 tot 150 hectare in. De areaaldaling komt voor rekening van circa 3 telers. Naast ouderdom speelt in de keuze om te stoppen ook het slechte afzetseizoen een rol. Telers die het afgelopen jaar investeerden, maken na een lastig seizoen nu pas op de plaats.

Telers hebben het slechtste seizoen in jaren achter de rug, deels door overaanbod. De krimp zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de markt beter in evenwicht te krijgen. “Het is wel een stap in de goede richting,” vindt Fred Blokker van plantenkweker Beekenkamp. “In Duitsland wordt ook een krimp verwacht.”

Veel zal afhangen van het groeiseizoen, verwachten plantenkwekers. De afzet is gebaat bij een regelmatig groeiseizoen zonder veel productiepieken. Bovendien is het van belang hoe de kwaliteit van de Nederlandse kool in het najaar is. “Is die goed ondanks de afname van temperatuur en kwaliteit dan schakelen grootwinkelbedrijven wellicht later over op importbloemkool.”

Beheer
WP Admin