AlgemeenAchtergrond

Bloemenafzet juli hard onderuit

De bloemenafzet is in juli fors teruggelopen ten opzichte van vorig jaar.

De veilingomzet daalde 11,5 procent. De uitersten van het weer, de achteruitlopende economie en gestegen kosten treffen de sierteelt hard. Dat meldt FloraHolland in haar maandbericht. Volgens de coöperatieve afzetorganisatie was de Wet van Murphy van toepassing op de maand juli. Het weer was wisselvallig. Juli begon nat en kil wat de consument naar het warme Zuiden deed trekken. Later in de maand sloeg het weer faliekant om, maar was het weer te warm.

Ook economisch rommelt het. Het consumentenvertrouwen is gedaald terwijl gestegen brandstofkosten hun tol eisen in de distributie. De productie ondervindt hinder van relatief hoge gasprijzen. Kwekers zien volgens FloraHolland de winter met enige angst tegemoet.
De handel met Engeland ondervindt nog altijd problemen met het zwakkere Britse pond, waardoor Nederlandse bloemen relatief duur zijn. De euro is volgens cijfers van De Nederlandsche Bank 0,79 pond waard, tegen 0,75 pond begin dit jaar.

De omzet van bloemen daalde bijna 22 procent. De middenprijs viel met 0,152 cent per steel een stuiver lager uit dan een jaar eerder. De lagere middenprijs was bij een aantal teelten, zoals Helanthius en Gerbera, te danken aan een 20 procent grotere aanvoer.
De omzet in tuinplanten boekte net als voorgaande maanden een forse winst, van 14 procent. Uitschieters waren Lavendel en Tuinroos. Kamerplanten lieten ondanks vergelijkbare verkoopvoorwaarden als bloemen een omzetgroei zien van 4,7 procent.