AlgemeenAchtergrond

Bloemen beïnvloeden vergadering

Een goed verzorgd boeket op een vergadertafel kan de uitkomst van de vergadering positief beïnvloeden.

Zonder dat de deelnemers het merken, verdwijnen eventuele negatieve gevoelens en gedachten naar de achtergrond door het zien en ruiken van een bloemetje. Dat blijkt uit onderzoek dat de Wageningen Universiteit in opdracht van het Productschap Tuinbouw heeft gedaan.

Volgens het schap is wetenschappelijk vastgesteld dat mensen iemand die een bloemetje bij zich heeft, vrolijk, aardig, warm en ondernemend vinden. Het geven van een boeket zorgt ervoor dat de ontvanger de gever niet als arrogant, verlegen of achterdochtig ervaart.

De onderzoekers hebben de reacties van mensen bekeken in vier zogenoemde stemmingskamers op de universiteit. Over het algemeen bleek, dat mensen zich prettiger en meer ontspannen voelden in een ruimte waar bloemen staan. Belangrijk is wel dat de bloemen niet te sterk geuren, want sommige mensen raken zeer afgeleid en zelfs geïrriteerd door een nadrukkelijke lucht.

De wetenschappers hebben ook onderzocht, welke bloemen het best in een bepaalde omgeving passen. Zij bevelen grote bloemen zoals anthuriums aan voor een hotellobby. In een ziekenhuis passen gerbera’s of alstroemeria’s beter. Mensen die hun huis traditioneel inrichten, zijn blij met een bosje chrysanten of tulpen. Designliefhebbers zetten eerder een amaryllis in de kamer. En – niet verrassend – witte lelies en witte rozen zijn volgens de universiteit vooral geschikt voor begrafenissen en de kerk.