AlgemeenAchtergrond

‘Bloedgroep Total Produce aantrekkelijk voor ons’

Frankort & Koning kiest door de joint venture met Total Produce voor een model waarin sterke bedrijven in ketens nauw samenwerken met supermarkten. Dat is de toekomst van de afzet van groenten en fruit, verwacht aandeelhouder Theo Koning.

Hoe is de aandeelverhouding na de joint venture?
”De aandelen van de Frankort-groep zitten in Newco BV. Martin Frankort en ik zijn aandeelhouder, maar we zijn vijf jaar geleden begonnen met een management buy in model voor de directie die zich zo kunnen inkopen. Ieder heeft door de transactie nog de helft van zijn aandelen.”

Het is een bijzonder lastig jaar voor groenten. Is dat reden voor u om bij een sterke groep aan te sluiten?
”Nee, integendeel. Het is duidelijk dat de handel een lastig jaar heeft met Ehec, maar we draaien heel behoorlijk met uitzondering van een catastrofale Ehec-week. Dit is ook niet iets van de laatste dagen. We hadden al veel langer contact met dit bedrijf door de joint venture in zachtfruitbedrijf All Seasons. We hebben ervaring met ze opgedaan en die bloedgroep is aantrekkelijk voor ons. We voelen ons er thuis.”

Hoe sterk zit u in levering aan grootwinkelbedrijven?
”We zitten sterk in de Europese retail, in Zweden, de Baltische staten, Polen en Italië. In Duitsland zijn we marktleider in Nederlandse glasgroente. Total Produce wil met deze joint venture meer voet aan de grond op het continent. Wij zien hiermee kans verder te professionaliseren met mondiale sourcing en service om dichter bij retail te komen. Wij geloven meer in concurrentie tussen ketens dan tussen bestaande bedrijven of tussen schakels van een keten.”

Blijft uw focus op Nederlandse glasgroente dezelfde?
”We willen blijven behoren tot de top van de export van Nederlands product. De focus komt wel meer buiten Nederland te liggen, met name op overzees product verwachten we de groeikansen te kunnen waarmaken.”

U wordt gelieerd aan Haluco. Wat zult u daarvan merken?
”Haluco is voor 60 procent van Total Produce. Dat is anders voor ons. We gaan onafhankelijk verder, wel zullen we bij ze te rade gaan hoe we dingen kunnen synchroniseren, of dat nou op gebied van service is of geografie. We zullen kijken waar we gevestigd zijn en wat de productbronnen zijn, al denk ik dat de synergie op dat punt vooral buiten Nederland ligt.”

U verwacht de inkoop niet af te stemmen met Haluco? Zij doen zaken met Best Growers Benelux, u vooral met Fresq en Kompany
”Haluco is meer een telersvermarkter, wij een handelshuis met bestendige bronnen aan telerskant. We werken overigens met meer telersverenigingen. Ik denk dat we dat bestendigen. Op den duur zal er wel een professionalisering moeten plaatsvinden met consolidatie ook aan telerskant, maar dat zal niet snel geregeld zijn. Ik denk dat contacten met Nederlandse telers wel steeds intensiever worden en dat we tot conceptontwikkeling zullen komen. Dat is ook de redding van de Nederlandse tuinbouw.”

Beheer
WP Admin