AkkerbouwAchtergrond

‘Blijft klant dure uien betalen?’

Kwaliteit baart de uienketen dit seizoen zorgen. Dit is het gevolg van het natte najaar en de vroege vorstperiode. Piet van Liere, van uienbedrijf Gebroeders Van Liere in Dronten, deelt zijn visie op de uienhandel.

Hoe loopt de uienhandel?
”Momenteel is het druk, maar ik ben bang dat de kwaliteit ons gaat nekken. Er gaan nu best veel uien weg, maar er wordt gigantisch gemopperd over kwaliteit. De regen heeft veel verpest. Aan de andere kant: in alle teeltgebieden is wel wat aan de hand met de uienoogst. Dat biedt ook weer enorm veel kansen.”

Welke problemen komt u vooral tegen bij de uien?
”Geen mooie kleur, zachte uien, watervellen… Maar vooral kale uien geven een groot probleem. Door de late oogst waren de uien volledig afgerijpt en is er in de bewaring geen nieuwe huid meer bij gekomen.”

Worden die mindere uien goed betaald?
”Ik vraag me af in hoeverre de buitenlandse klant de kwaliteit die wordt geleverd, accepteert bij de forse prijzen van dit seizoen. Zolang de vraag blijft, is het antwoord duidelijk. Maar ik betwijfel of dit nog lang aanhoudt. Ik vraag me ook af of de klant nog genoeg geld heeft om uien te blijven kopen op dit prijsniveau. Dit is immers het tweede jaar op rij dat de uien aan prijs zijn ”

Welke landen zijn de grootste afnemers van uien dit seizoen?
”Senegal en Ivoorkust zijn de hoofdrolspelers. Ivoorkust had de rol van Senegal in eerste instantie overgenomen, maar door de dreigende burgeroorlog in dat land is de handel nu heel instabiel. Ineens is het betalen ook een probleem. Rusland is weer een grote onvoorspelbare factor dit seizoen. Er gaan ontzettend veel aardappelen naar Rusland, terwijl de uienexport maar gewoontjes is. Dat kan ik niet verklaren.” 

Hoe staat de teler hierin?
”De boer is absoluut niet bang. Tot nu toe heeft hij hierin gelijk. De gebruikelijke regels gelden soms niet in de vrije handel. Veel verwerkers zijn leeg en moeten kopen. Dat maakt de positie van de boer sterk.”

Wat voorspelt u voor de tweede helft van het uienseizoen?
”De export bepaalt nu wat er gebeurt. Zolang de vraag blijft, is er niets aan de hand. Volgens de exportcijfers lopen we goed op schema. We moeten ervoor zorgen dat we er met z’n allen van profiteren. Dat is nodig na zo’n moeizame oogst.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin