PluimveeOpinie

Blackhead in kalkoensector

De afgelopen maanden is op drie kalkoenbedrijven in Nederland de ziekte blackhead uitgebroken.

Dat bevestigt het productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Het gaat om vleeskalkoenen. Blackhead is een besmettelijke ziekte bij kalkoenen die tot uitval kan leiden. Bij de drie recente uitbraken lag het uitvalpercentage tussen de 1 en 70 procent. Een besmet bedrijf is als gevolg van de ziekte gestopt. “Dat komt omdat kalkoenen erg duur zijn” ,legt een woordvoerder van het productschap uit. Bij een va nde bedrijven stierven alle hennen en 60 procent van de hanen in twee weken tijd als gevolg van de ziekte. Op de andere bedrijven zijn de gevolgen minder groot.

Voor de bestrijding van de ziekte is sinds 2005 geen middel meer beschikbaar. “Kalkoenhouders kunnen alleen preventief te werk gaan door een strikte bedrijfshygiëne”, aldus een pluimveedierenarts van de dierenartspraktijk Ysselsteyn.

PPE meldt dat er wordt gewerkt aan de toelating van een nieuw middel tegen de ziekte. “Daarnaast heeft een farmaceutisch bedrijf in een ander pluimveegeneesmiddel de werkzame stof tegen blackhead. Bij een eerste proef lijkt het te werken”, aldus PPE.

Blackhead is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een eencellig organisme, histomonas, die via spoelwormen bij pluimvee komen. Een kalkoen kan besmet raken door levende histomonas of de eitjes daarvan op te nemen.

Beheer
WP Admin