AlgemeenAchtergrond

Bioterroristen kunnen elk moment toeslaan

De actiegroep Ongehoord toonde eerder dit jaar aan hoe gemakkelijk het is de varkenshouderij binnen te dringen. In plaats van een filmcamera hadden ze ook een virus kunnen meebrengen. De Nederlandse landbouw is kwetsbaar voor bioterreur.

De actiegroep Ongehoord oogstte ergernis en opzien toen ze begin juli filmbeelden openbaarde die in het geniep waren gemaakt op 26 Nederlandse varkensbedrijven. De actie was om meer redenen verontrustend. Eén aspect bleef onderbelicht: het relatieve gemak waarmee ongenode gasten een bedrijf kunnen binnendringen.

De openheid van de Nederlandse veehouderij maakt haar kwetsbaar voor bioterroristische aanslagen. Een terreurbeweging die de beschikking heeft over een varkenspest- of mond-en-klauwzeervirus kan grote economische schade toebrengen en een behoorlijke maatschappelijke ontwrichting.

Bioterereur is van alle tijden. In de middeleeuwen werden bij wijze van biologische oorlogsvoering de kadavers van dode dieren of overleden mensen over de vijandelijke muur gegooid, met het doel ziekte te verspreiden.
In de moderne oorlogsvoering is het biologisch wapenarsenaal uitgebreider, maar het principe is hetzelfde gebleven.

In wetenschappelijk tijdschrift Scientific and Technical Review van de internationale diergezondheidsorganisatie (OIE) schrijven Nevile Clarke en Jennifer Rinderknecht van de Texas A&M University dat de druk steeds groter wordt om maatregelen te nemen om bioterroristische aanslagen te voorkomen. Een deel van de maatregelen zijn dezelfde die normaal gesproken ook worden uitgevoerd om de introductie en verspreiding van dierziekten tegen te gaan.

In alle scenario’s draait het om de snelle ontdekking van de introductie van een een ziekte. Clarke en Rinderknecht schrijven dat ondanks internationale verdragen, waarin het gebruik van biologische wapens wordt afgezworen, er bewijs is dat verschillende landen doorgaan met de ontwikkeling van biologische wapens.

De voormalige Sovjet Unie was actief in de ontwikkeling van wapens die plantenziekten of dierziekten veroorzaakten. Nu lijkt het gevaar meer te komen van terrorischtische groeperingen, zoals Al Qaida. De nieuwe leider van Al Qaida, Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, heeft in verklaringen aangegeven dat hij de strijd wil aangaan door de westerse economiën te ontwrichten.
Het gebruik van bioterreurwapens past in dat beleid.

Er zijn ook aanwijzingen dat Al Qaida actief is met de ontwikkeling van dat soort wapens. In 2009 circuleerde het bericht dat in een trainingskamp in Noord-Afrika van de terreurorganisatie Aqim (Al Qaida in de Maghreb) een ongeluk zou zijn gebeurd met pestbacillen. Leden van het trainingskamp zouden daar zelf het slachtoffer van zijn geworden.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft al enkele jaren belangstelling voor de ontwikkeling van onder meer biologische wapens, vooral omdat nieuwe technologieën steeds verder verspreid raken en in verkeerde handen kunnen komen. Clarke en Rinderknecht schrijven dat nieuwe technieken kunnen worden gebruikt om nieuwe ziekteverwekkers te creëren, waar bestaande vaccins of medicijnen geen vat op krijgen. ”Terroristische organisaties hebben de mogelijkheid om natuurlijke ziekteverwekkers of nieuwe pathogenen te ontwikkelen om de landbouw aan te vallen.”

Beheer
WP Admin