AlgemeenAchtergrond

Bin Laden eist aanslagpoging op vliegtuig op

Osama bin Laden, leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig op eerste kerstdag.

De aanslagpoging is een herhaling van de boodschappen van 11 september 2001, zegt Bin Laden in een geluidsopname die de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondag heeft uitgezonden.

Bin Laden laat weten de Verenigde Staten aan te vallen omdat Washington Israël steunt. “Het is niet rechtvaardig dat Amerikanen in vrede leven terwijl onze broeders in Gaza in de slechtste omstandigheden leven”, legt de Saudiër uit.

Een belangrijke adviseur van het Witte Huis, David Axelrod, stelt dat in de verklaring van Bin Laden de massamoord op onschuldigen wordt gerechtvaardigd. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten niet weten of het daadwerkelijk Bin Laden is die op de opname te horen is. De Amerikaanse terrorisme-monitor IntelCenter laat echter weten dat de inhoud van de boodschap en de manier waarop die is verspreid, via al-Jazeera, het “geloofwaardig” maken dat het een opname van Bin Laden is.

Op grond van de boodschap waarschuwt IntelCenter voor een naderende aanslag van al-Qaeda. In het begin en aan het einde van de tekst zou Bin Laden een zin gebruiken die hij vaker in de mond heeft genomen aan de vooravond van aanslagen. IntelCenter noemt de terreurgolf in het centrum van Londen in juli 2005 en een aanslag op de Deense ambassade in Pakistan in juni 2008 als voorbeelden.

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig, dat onderweg was van Amsterdam naar Detroit, op te blazen. Dat mislukte echter. Abdulmutallab zou in Jemen zijn getraind door een regionale tak van al-Qaeda.

Beheer
WP Admin