RundveeAchtergrond

Bijstorten of niet?

Er is onrust bij Friesland Foods na uitlatingen over het bijstorten van ledenkapitaal. De organisatie verbreekt er zelfs de afgekondigde radiostilte voor.

,,Leden van Friesland Foods hoeven absoluut niet bij te betalen bij een fusie,” zegt woordvoerder Rob van Dongen van Friesland Foods. Hij belde zojuist nogal boos met Boerderij over uitspraken van Gert Van Dijk (Link).
Dat Van Dongen belde is nogal bijzonder. Want er zou voorlopig totale radiostilte zijn vanuit de beide fusiepartners. Er is dus rumoer in de tent. Zeker omdat Van Dongen aangaf zijn zegje te willen doen zonder dat Friesland Foods Van Dijk hierover had kunnen spreken.

Het heeft er dus alle schijn van dat Van Dongen aan damagecontrol doet. Hét pijnpunt is natuurlijk Van Dijks uitspraak over bijstorten van coöperatief vermogen door Friesland Foods leden. Daarover is volgens Van Dongen nog helemaal niet gesproken en kan in dit stadium nog niets gezegd worden.

Feit blijft dat er binnen Friesland Foods grote verschillen zijn tussen de leden als je kijkt naar hoeveel geld ze in de coöperatie investeren via de B-Certificaten. Er zijn zelfs leden zonder deze vorm van vermogen op naam. Een deel (naar verluid ongeveer een kwart) van de certificaten is namelijk in bezit bij gestopte leden. Dat gaat straks wel meespelen als de inbreng van vermogen aan de orde is.

Nu belt Gert van Dijk ook nog deze kant op. Er lijkt een heel belcircuit gaande dus. Daarover vast wel meer. Ik gok op na de kerstdagen, want nagenoeg heel Nederland is na vanavond met vakantie. Houd in ieder geval onze speciale pagina over de fusie in de gaten.

Beheer
WP Admin