AlgemeenAchtergrond

Bijeenkomst beleggingsdebacle Hof van Saksen roept emoties op

Zo’n 750 boeren dreigen 27 miljoen euro te verliezen omdat ze via een voorganger van LTO Noord Verzekeringen belegden in het virtueel failliete bungalowpark Hof van Saksen. Vrijdag organiseerde de voor gedupeerden opgerichte Stichting Hypo Notes A, B en C een stemming in het Novotel-hotel in Amsterdam.

In de zaal namen ruim 200 gedupeerden plaats waaronder een groot aantal behoorlijk geëmotioneerde boeren. Meermalen lieten ze tot ergernis van de voorzitter van dienst luidruchtig weten niet te spreken te zijn over de rol van “hun” belangenorganisatie, die tot woede van veel aanwezigen ook nog eens formeel niet vertegenwoordigd was.

Wel aanwezig was oud LTO-bestuurder Ben van het Erven, die door LTO Noord gevraagd is zitting te nemen in het bestuur van de stichting, maar niet namens LTO Noord spreekt. Van het Erven noemt het “achteraf toch wel onhandig” dat LTO Noord via een verzekeringsbedrijf in het verleden risicovolle beleggingsproducten aanbood bij de leden. Interventie van de huidige directeur van LTO Noord Verzekeringen, Jaap Eringa, kan hem niet van gedachten doen veranderen. Eringa vindt het nog altijd een goed idee boeren te confronteren met goede beleggingsopties.

“Het merk LTO Noord heeft duidelijk schade opgelopen”, aldus Van het Erven. “Formeel is WLTO Verzekeringen de partij, en niet LTO Noord, maar aan de leden is dat toch niet uit te leggen. De naam van LTO Noord, een belangenorganisatie, moet er één zijn van betrouwbaarheid.” LTO Noord neemt zijn verantwoordelijkheid, aldus Van het Erven, door eerst 150.000 euro in de stichting te stoppen, en daarna 400.000 euro in de “stroppenpot” die verder wordt gevuld met kredieten die de banken aan Hof van Saksen geven. “Bloedgeld”, zegt een varkenshouder uit Oirschot die 20.000 euro in Hof van Saksen stak. Het geld van LTO zal voor bijna de helft ten goede komen van niet-agrarische obligatiehouders. “Nu pakken de boeren nóg een keer geld van de boeren om het aan krijtpakken te geven.”

Een andere aanwezige akkerbouwer uit het Zeeuwse Cats, ook hij blijft liever anoniem, stak zelfs 80.000 euro in het park. Een andere investering, nota bene in de grootste concurrent van Hof van Saksen De Roompot, compenseert een beetje. Evenals de verhuur van zijn oude opslagfaciliteiten voor uien. Eigenlijk was hij al gestopt. “Feit blijft dat ik mijn appeltje voor de dorst wel kwijt ben. Ach, het blijft een risico waar je zelf voor kiest. Pijn doet het wel.” Het voorstel voelt als een pistool dat op een slaap gezet wordt, merkt een schreeuwer die zich weigert te identificeren in de zaal op. “Valt bij LTO Noord niks te halen? Of bij de vorige eigenaar van Hof van Saksen, de Phanos Group.” Een partner van Deminor, Erik Bomans, houdt vol van niet. “De voorliggende deal voelt niet goed, maar in elk ander denkbaar scenario krijgt men na lang procederen hooguit net zoveel, waarschijnlijk minder of niks.”

Een gelopen race, legt onafhankelijk voorzitter Jan Holsboer (oud topbestuurder van ING) aan de kritische boeren uit. Hij vindt het “niet erg slim” wanneer boeren inderdaad al hun geld op één paard zetten. “Hoewel, het zijn toch geen reguliere beleggers meestal. Je moet oppassen mensen die niet dagelijks beleggen te porren voor een investering… de rol van LTO Noord, welnu, daar doe ik liever geen uitspraak over. Ik heb er wel eens mijn wenkbrauwen gefronst.” Boeren moeten rationeel blijven, aldus Holsboer. “De banken, zij kennen het spel en spelen het als geen ander. Ook zij raken in alle scenario’s veel geld kwijt. Na vijf maanden keihard onderhandelen is dit echt het enige voorstel. Het is dit, of een faillissement. Dan bent u al het geld gegarandeerd kwijt.”

De aanwezige obligatiehouders stemden in meerderheid, en stuk voor stuk mokkend, voor het voorstel tot schikking, maar mogen zich tot 12 juli beraden over “finale kwijting” voor de betrokken banken en ook LTO Noord. Dat laatste is een harde eis van de banken, al behouden ze zich volgens de juridische bijsluiter het recht voor de schikking door te drukken ook zonder unanimiteit. Opvallend is dat de banken het volgens de Jeroen van Dijk van trustkantoor ANT zelfs nog niet zwart op papier een akkoord hebben over het voorstel. “Maar wees gerust. Er zijn duidelijke toezeggingen.” In het ergste geval is de schikking dus al net zo goed een luchtkasteel als Hof van Saksen, aldus obligatiehouder Herman Teunis uit Lemmer. “Het lijkt de financiële crisis wel. Ze weten niet waar ze in handelen en gaan tot het uiterste om te voorkomen dat ze zelf een druppel bloed moeten laten.”

Beheer
WP Admin