AlgemeenAchtergrond

Bijdrage kerken aan samenleving: 400 miljoen

De sociale en culturele bijdrage van parochies van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en gemeentes van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) bedraagt ongeveer 400 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Kaski, dat in opdracht van Interkerkelijke Commissie Geldwerving onderzoek deed naar de maatschappelijke waarde van de Nederlandse kerken.

Het onderzoek wordt woensdag gepresenteerd in de Jakobi-kerk in Utrecht. Het is voor het eerst dat de maatschappelijke waarde van de kerken landelijk en zo grondig is onderzocht.

Onderzoeksbureau Kaski onderzocht 1375 parochies en 2270 PKN-gemeenten, die samen in totaal zo’n 90 procent van alle Nederlandse christenen vertegenwoordigen.

De parochies en gemeenten zijn vrijwel allemaal actief in de organisatie van pastorale activiteiten, diaconale hulpverlening, jeugd- en jongerenwerk, gemeenschapsvorming en recreatie. Met de sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld ziekenbezoek, of het inzamelen en verspreiden van kleding en voedsel, bereiken de kerken jaarlijks 1,4 miljoen mensen.

Daarnaast organiseert zo’n 80 procent van de kerkgemeenten en parochies culturele activiteiten als concerten, festivals of bedevaarten. Daarmee worden jaarlijks 1,7 miljoen mensen bereikt.

Beheer
WP Admin