AlgemeenAchtergrond

Bietenareaal in Zuidoosten krimpt met 8 procent

Het verplicht doorschuiven van surplussuiker leidt in het zuidoosten van Nederland, het CSV Covas-gebied, tot een voorlopige areaalkrimp van 8 procent. Dat is iets boven het landelijk gemiddelde.

Volgens plan wordt nog steeds 30 procent van de referentie afgerekend als surplussuiker. Telers die hierboven zitten moeten het meerdere verplicht doorschuiven naar 2010. Als de campagne voorbij is wordt een nieuwe indicatieve toewijzing verstuurd waarin het effect van het doorschuiven zichtbaar wordt. De coöperatie hoopt dat de leden dit goed hebben ingeschat, zodat er na de nieuwe toewijzing weinig aanpassingen nodig zijn.

Voor de ongeveer 11.000 hectare suikerbieten die in dit deel van Nederland worden ingezaaid in 2010, is 78 procent dubbelresistente rassen, tegen rhizomanie en rhizoctonia, besteld. Telers hebben 3 procent dubbelresistente rassen tegen rhizomanie en nematoden gevraagd en 19 procent rassen met enkelvoudige resistentie tegen rhizomanie. Bij deze bestelling heeft 82 procent gekozen voor speciaal zaad en 18 procent voor standaardzaad.

In het dubbelresistente segment zijn de grootste rassen in 2010 Piranha met 41 procent en Arrival met 25 procent.

Beheer
WP Admin