AkkerbouwAchtergrond

Bieten zaaien met hindernissen

De kazak die 20.000 hectare saffloer teelt, nam me mee naar Sarkand, aan de Chinese grens, om het gewas te bekijken. Maar eerst gingen we bieten zaaien…

Het is dik 500 kilometer rijden naar Sarkand. Dat is hobbelen over gemiddelde tot slechte wegen. De Kazak had ook een Nederlandse akkerbouwer die hier boert, gevraagd om mee te gaan en er bieten te zaaien. Daarvoor had hij bietenzaad uit Europa laten komen.

Plakzooi

De zaaimachines zouden om 10 uur op veld staan. Wij waren er om 11 uur ‘s morgens, maar er stond niks. Het perceel lag nog eens 15 km van de harde weg af, alleen te bereiken over een klei-leemweg. Die was nu helemaal droog, maar het zal me een bende worden tegen oogsttijd. Als er wat regen valt, verandert die weg in een plakzooi.

Zaaien ging van geen kanten

Maar dat zal niet meteen een probleem zijn want het zaaien ging van geen kanten. Eerst waren er geen zaaimachines. Toen ze er wel waren, werkten ze niet. Over hele meters zat er geen bietenzaad in de grond. De zaaipijpen trokken valse lucht en zaaikouters zaten vol harde leem zodat het zaad niet in de grond kon vallen.
Een dag eerder hadden ze al een kleine 10 ha gezaaid en ze kwamen er nu pas achter dat enkele zaadbakjes ruim de helft voller waren dan de andere. Dat had de chauffeur dus nog niet gezien. Daarbovenop zaaiden ze veel te ondiep.
De verstopte zaaimachine hebben we schoongemaakt en toen deed hij het goed. Daarna is de zaaimachine op 5 centimeter dieper zaaien ingesteld vanwege de krukdroge grond.

Zwarte en witte rook uit rupstrekker

De kleine rupstrekker die de machine moest trekken, kon het amper aan. We zeiden al tegen elkaar dat die kapot zou zijn voor hij de eind van het veld zou halen. Er kwam namelijk zwarte en witte rook uit, dus zat er water bij. Dat is een teken dat de koppakking kapot is en de motor heet zal worden. En ja hoor, met moeite kwam de rups aan het eind van het veld. Daar kon de prul stomend aan de kant worden gezet. Dat was de eerste zaaimachine die uit de running was.

Tweede kreng kon ook aan de kant

De tweede zaaimachines was van een ander merk en een andere constructie. Die laatste was niet geslaagd. De machine verpulverde de zaadpillen tot fijn stof voor deze in de grond te laten vallen. De zaaischijf had te kleine gaatjes. Dus dat kreng kon ook weg gezet worden

Derde zaaimachine deed het wel

We hebben uiteindelijk de goede zaaimachine achter de trekker van de foute zaaimachine gehangen en die is nog aan het zaaien gegaan. In totaal moest 50 ha gezaaid worden. Dat is ze in 3 dagen gelukt. Maar ik vraag me af of die bieten dit jaar of volgend jaar opkomen, zo droog is het daar.

Download deze foto als wallpaper

Foto’s: Bert van Lier

Beheer
WP Admin